Zájem o daňové ráje mezi tuzemskými firmami se zahraničním vlastníkem celkově klesl. Přibylo firem se sídlem na Kypru či v Monaku.

Zájem tuzemských firem se zahraničním vlastníkem o daňové ráje klesá. V průběhu prvního čtvrtletí letošního roku se počet společností, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji, snížil o 40 na celkových 13 145.  Majitelé z destinací považované za daňový ráj aktuálně kontrolují 2,85 procent českých firem, a do jejich základního kapitálu investovali přes 378 miliard korun.

Informace zveřejnila společnost Bisnode.

 „Počet českých firem, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji, již čtvrtý kvartál v řadě za sebou klesá. Za první tři měsíce letošního roku se jejich počet snížil o 40, meziročně o 201 firem,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

„Nicméně objem kapitálu v základním jmění ovládaných firem, se od konce loňského roku zvýšil zhruba o jednu miliardu,“ upřesnila.

K největšímu odlivu firem v prvním kvartálu 2017 došlo u Lucemburska (pokles o 48), Seychel (-15) a Britských Panenských ostrovů (-9).

Naopak, mírně vzrostl zájem o Kypr (22 nových firem), Spojené arabské emiráty (11) a Hongkong (9). (sfr)

 

TABULKA: DAŇOVÉ RÁJE

(Zdroj: Bisnode)