Podíl výdajů ČR na obranu v loňském roce klesl. Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) vyčetl ministru obrany Martinu Stropnickému (ANO), že jeho resort nedokázal vyčerpat 4 miliardy korun.

Podíl výdajů v ČR na obranu loni opět klesl, přestože Česko slíbilo Donaldu Trumpovi, že podíl zbrojních výdajů na HDP bude prudce růst. Česko se zavázalo směřovat k podílu 2 %, ale loni podíl reálně klesl na 0,97 %. Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) obvinil ministra obrany Martina Stropnického (ANO), že jeho resort již po několikáté za sebou nedokázal utratit peníze z rozpočtu.

Podle Hamáčka z čísel závěrečného účtu ministerstva obrany za loňský rok vyplývá, že Stropnického resort nedokázal vyčerpat čtyři miliardy korun, čímž podíl výdajů na obranu klesl na 0,97 procenta HDP. Loni ministerstvo hospodařilo s 49,7 miliardy korun.

„Pan ministr Stropnický vejde do dějin jako nejdéle sloužící ministr obrany, ale také vejde do dějin, protože nedotáhl ani jeden klíčový modernizační program,“ řekl Hamáček.

Stropnický se podle něj řídí heslem: „Kdo nic nedělá, nic nezkazí.“

Podle předsedy Sněmovny je problém ve vyzbrojovací sekci ministerstva.

„Je alarmující, že za dobu vládnutí ministra Stropnického se vystřídali čtyři náměstci pro vyzbrojování,“ poznamenal Hamáček.

Dodal, že problém je na tolik vážný, že doufá, že se situací na ministerstvu obrany bude zabývat premiér Bohuslav Sobotka.

Podle Stropnického Hamáček kvůli blížícím se volbám ohýbá realitu.

 „Ministerstvo obrany loni sice nevyčerpalo čtyři miliardy ze svého rozpočtu. Z toho 3,9 miliardy ovšem proplácíme letos za již uzavřené smlouvy,” uvedl Stropnický.

Česko by mohlo na obranu dávat 2 procenta HDP v roce 2025

Stropnický už dříve vyhlásil, že by Česká republika mohla vydávat na obranu částku ve výši 2 procent HDP v roce 2025.

Dosáhnout výdajů na obranu ve výši podílu 2 % na hrubé domácím produktu je jedním ze závazků ČR plynoucích z členství v NATO. K plnění závazků vůči Alianci vyzval nedávno evropské státy NATO i zvolený prezident USA Donald Trump. Zpochybňoval přitom případnou vojenskou pomoc NATO vůči těm zemím, které závazek neplní.

Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky za rok 2015 dosáhl 4 477 mld. Kč. Pokud by Česko chtělo vydávat na obranu požadovaná 2 % z HDP, plynoucí z členství v NATO, znamenalo by to vynaložit ročně částku 89,5 miliardy korun.

Vzhledem k předpokládanému růstu ekonomiky (v roce 2016 se v ČR očekává růst na úrovni 2,8 %) lze předpokládat, že požadovaný podíl 2 procent HDP bude v roce 2025 představovat částku na nominálně podstatně vyšší úrovni.

Ministerstvo obrany má podle návrhu státního rozpočtu na rok 2017 dostat 52,5 miliardy korun, což je o 4,7 miliardy více než v roce 2016. Pro splnění závazku vůči NATO by tak Česko muselo na obranu vydávat o téměř 40 miliard korun více, než nyní.

(pel)