České firmy tlačí na vládu: chtějí vstoupit do eurozóny a požadují zavedení eura.

České podniky lobbují za vstup do eurozóny a tlačí na politiky, aby Česko přijalo euro. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale přijmout euro za současné situace nechtějí. 

Svaz průmyslu a dopravy, který sdružuje přes 11 tisíc českých firem, zařadil přijetí eura mezi své priority.

„Do eurozóny musíme vstoupit co nejdříve, což by při dodržení všech lhůt bylo v roce 2021. Kritéria pro přijetí eura splňujeme, jde jen o to, učinit politické rozhodnutí,“ řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

O vstupu do eurozóny proto chce přesvědčovat i předsedy dvou nejsilnějších politických uskupení v zemi − hnutí ANO a ČSSD. Andrej Babiš i premiér Bohuslav Sobotka ale zatím přijetí společné evropské měny odmítají.

Babiš euro nechce

„Já nechci být v eurozóně. Nechci ručit za řecké dluhy ani italské banky,“ řekl Babiš.

Společná evropská měna sice podle něj původně byla dobrým ekonomickým projektem, ale stal se z něj projekt politický a nyní je pro Česko vlastní měna výhodnější než společná evropská.

„Dnes to sice funguje, ale zase může přijít krize, a potom koruna hraje pro nás dost významnou roli,“ řekl Babiš.

Už dříve navíc prohlásil, že by o euru měli Češi rozhodnout v referendu. To ale nic nemění na závazku z roku 2004 − tehdy Česko při vstupu do EU slíbilo, že euro přijme. Otázkou mělo pouze zůstat, kdy to bude.

Podle Sobotky není kam spěchat

Sobotka dlouhodobě zastává názor, že se vstupem do eurozóny není třeba spěchat. Na druhou stranu ale odmítá takzvanou dvourychlostní Evropu − jeden z možných modelů budoucího uspořádání EU, kdy by se rychleji integrovaly státy, v nichž se platí eurem.

„Naše pozice je nyní taková, že vícerychlostní Evropu nevítáme,“ sdělil premiér.

Pravidla eurozóny vyžadují, aby země nejméně dva roky před přechodem na společnou měnu udržovala stabilní kurz v rámci pravidel eurozóny. Nový kabinet by mohl podle Hanáka o euru rozhodnout v polovině příštího roku.

Svaz se pustil do lobbování za euro ani ne dva týdny poté, co Česká národní banka přestala uměle oslabovat korunu. Déle než tři roky trvající intervence pomohly vývozcům, kteří za své výrobky dostávají zaplaceno v eurech, a podpořily tak českou ekonomiku.

Podpora eura mezi českými firmami dlouhodobě roste. Podle loňského průzkumu Hospodářské komory bylo pro přijetí společné měny 60 procent oslovených firem. O dva roky dříve přitom přechod na euro podporovalo jen 35 procent podniků.

(pel)