Týden před volbami prezidenta Francie jsou stále na čele průzkumů Marine Le Penová a Emmanuel Macron. Těsně se nimi je protievropský levičák Mélanchon.

Volby nového francouzského prezidenta, které mohou zásadně ovlivnit další vývoj EU, jsou extrémně vyrovnané. V posledním průzkumu týden před volbami jsou v čele Le Penová a Macron (oba mají 22 %). Jen těsně za nimi je Mélanchon (20 %) a úplně bez šance na postup do druhého kola není ani Fillon (19 %).

Pokud by do druhého kola postoupili šéfka Národní fronty Marine Le Penová a představitel radikální levice Jean-Luc Mélenchon, znamenalo by to tvrdou ránu pro Evropskou unii. Oba tito politici jsou odpůrci EU a oba požadují uzavření vnitřních hranic Unie a opuštění společného evropské měny eura.

Pokud by do druhého kola postoupil společně s Le Penovou i liberální a proevropský politik Emmanuel Macron, všeobecně se očekává jeho vítězství v kole druhém.

Proti Le Penové by se zřejmě spojili voliči neúspěšných kandidátů z prvního kola a podpořili by právě Macrona. Ten by pak ve druhém kole mohl získat kolem 60 procent hlasů.

Preference však v posledních dnech nejvíce stoupají levicovému Mélanchonovi a nelze vyloučit, že se dostane do druhého kola buď na úkor Macrona či dokonce Le Penové. Mélenchonova popularita vzrostla díky úspěšným vystoupením v televizních debatách.

Otec kontra dcera

Marine Le Penová čelí i negativním dopadům „vnitrorodinné krize“. Její otec Jean-Marie Le Pen, zakladatel strany Národní fronta, na nějakou dobu podpořil protikandidáta své dcery, levičáka Mélenchona… Později však názor změnil a oznámil, že přece jen bude volit svou dceru.

Marine Le Penová se rozešla s otcem ve zlém, neboť právě ona je považována za hlavního iniciátora vyloučení svého otce ze strany. Důvodem tohoto „puče“ byla snaha zbavit Národní frontu nálepky antisemitismu, jehož symbolem byl právě Jean-Marie Le Pen.

Šaty mu zničily kandidaturu

Někdejší favorit francouzských prezidentských voleb a kandidát tradiční pravice François Fillon se nadále potýká s důsledky skandálu kolem fiktivního zaměstnávání manželky jako své parlamentní asistentky.

Navíc mu k tomu přibyl skandál vzniklý kvůli přijetí drahých obleků v hodnotě menšího auta jako daru od spřízněného podnikatele.

První kolo prezidentských voleb se koná 23. dubna. Druhé kolo (neboť nelze předpokládat, že by některý z kandidátů získal v prvním kole většinu) proběhne 7. května. (sfr)