Čínská ekonomika vzrostla v prvním kvartále letošního roku o 6,9 % v meziročním srovnání.

Čínská ekonomika vzrostla v prvním kvartále letošního roku o 6,9 % v meziročním srovnání. Prokázal se tak setrvalý růst čínského hospodářství. Reálný růst čínského HDP tak překonal očekávání analytiků.

Nominální růst HDP díky zvýšené inflaci dosáhl za první čtvrtletí 10 %. Vládní investice do infrastruktury a napjatý trh práce přispívají k růstu inflace. Meziroční růst výdajů centrální vlády a vlád jednotlivých provincií dosáhl 21 % a stále se objevuje otázka, do jaké míry je čínský hospodářský růst nyní závislý na zvýšených vládních výdajích.

Vedení země ale před reformami dává jednoznačně přednost stabilitě, aby nic nenarušilo 19. sjezd komunistické strany Číny, který má proběhnout na podzim tohoto roku. Očekává se, že na sjezdu dojde k obměně většiny členů politbyra.

Taková politika je zatím úspěšná. Disponibilní příjem domácností vzrostl meziročně o 7 % a tržby v maloobchodu se zvýšily o 10,9 procenta.

Nejistota ohledně budoucího ekonomického vývoje ale zůstává vysoká. Vládní výdaje nelze zvyšovat dvacetiprocentním tempem donekonečna. (mar)