Turecký prezident Erdogan si v referendu nechal schválit posílení svých pravomocí a fakticky doživotní funkci prezidenta.

Turecký prezident Erdogan si v referendu nechal schválit posílení svých pravomocí a fakticky doživotní funkci prezidenta. Po sečtení více než 99 procent hlasů těsně vedou příznivci posílení Erdoganových pravomocí. Současný turecký prezident by se díky schváleným změnám a vytvořením prezidentského systému mohl udržet ve funkci hlavy státu až do roku 2029.

Podle předběžných údajů o hlasování v referendu o změně politického systému z parlamentního na prezidentský vedou těsně příznivci ústavních změn.

Po sečtení více než 99 procent hlasů bylo pro zavedení prezidentského systému 51,3 procent voličů.

Výsledky referenda však zpochybnila turecká opozice, která kritizuje, že národní volební komise povolila sčítat i hlasy na lístcích bez razítka. Požaduje proto přepočítání hlasů.

Komise se hájí tím, že volební komisaři na správnost a platnost hlasovacích lístků a obálek dohlížejí ve volebních místnostech. V minulých volbách hlasy bez razítka za platné považovány nebyly.

Předvolební průzkumy dávaly zastáncům schválení změn jen mírný náskok. Již dříve před dnešním referendem mohli odevzdat svůj hlas necelé tři miliony Turků žijících v zahraničí. (sfr)