ČR podle Chovance přijala zatím 12 migrantů z celkových 1600, jež Česku určily Bruselské kvóty. Další migranty prý již Česko přijímat nebude.

Česko bude zřejmě zaplatit Bruselu miliony eur sankce za nepřijaté migranty, které jsme měli odebrat z jiných států a usídlit na území ČR podle schválených kvót EU. Z Bruselem vynucené kvóty 1600 migrantů dosud Česko přijalo 12 běženců. Uvedl to ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). 

Chovanec v rozhovoru pro Právo naznačil, že Česká republika možná bude muset platit sankce za to, že nepřijala takový počet migrantů, jaký nám určily schválené kvóty. Podle Chovance je zaplacení sankce ve výši několika miliónů eur přijatelnější než přijímání migrantů bez kontroly.

Chovanec informoval, že ČR v současné době přijala jen 12 běženců ze stanovených zhruba 1600 osob.

„Jak postupně prověřujeme ten zbytek, tak si myslím, že není možné přijímat nikoho dalšího. Bezpečnostní prověrka je složitá a ti lidé nejsou ochotni zůstat na místě,“ podotkl český ministr vnitra.

Oznámil dále, že ČR neplánuje přijímat další migranty.

Demonstrace „sluníčkářů“ na podporu přijímání uprchlíků v ČR.

„Může to znamenat, že EU s námi po září tohoto roku zahájí sankční řízení, na jehož konci může být sankce vůči ČR v rozsahu několika miliónů eur. To je pak na vládě, aby vyhodnotila, jestli za to sankce stojí, nebo ne. Podle mě ano. Není možné sem lidi pouštět bez kontroly,“ řekl Chovanec.

Detailní prověřování migrantů trvá několik týdnů i více než dva měsíce.

„A ti lidé nebyli po tu dobu ochotni setrvat na místě, kde byli prověřováni – tedy v Řecku nebo Itálii. Z toho důvodu byla ta bezpečnostní prověrka ukončena,“ uzavřel Chovanec. (sfr)