Nejnovější studie ukázala, že ve srovnání s lidmi, kteří se běhání nevěnují, dožívají se pravidelní „běžci“ o 3 roky více a to bez ohledu na to, jak rychle běhají a jak často chodívají běhat.

Běhání prodlužuje život nejvíce ze všech fyzických aktivit. Prokázali to američtí vědci. Každá hodina běhu prodlouží život o 7 hodin. Člověk, který běhá celkem 2 hodiny týdně, si prodlouží život o zhruba 3 roky a 70 dnů (3,2 roku). Po odečtení času, který věnoval běhání, vychází délka života získaného „navíc“ na zhruba 290 dnů (2,8 roku).

Výsledky vyplynuly z nové studie zveřejněné v časopisu Progress in Cardiovascular Disease. Informovaly o tom New York Times.

Výsledky je pochopitelně nutno chápat čistě statisticky. Neznamená to, že každý běžec, který svému koníčku věnuje výše uvedený počet hodin, bude za svoji aktivitu odměněn na hodinu či den přesně stejným prodloužením života.

Nejnovější studie ukázala, že ve srovnání s lidmi, kteří se běhání nevěnují, dožívají se pravidelní „běžci“ o 3 roky více a to bez ohledu na to, jak rychle běhají a jak často chodívají běhat.

Zajímavé je, že 3 roky život navíc získají běžci i bez ohledu na to, zda kouří, pijí alkohol či mají nadváhu.

Podle vědců žádná jiná fyzická aktivita nemá tak blahodárný vliv na prodloužení lidského života.

Výsledky výzkumu prokázali, že běhání snižuje riziko předčasného úmrtí o 40 procent a to bez ohledu na intenzitu běhu a objem naběhaných kilometrů.

Jak ale uvedl spoluautor studie, profesor Duck-chul Lee z Iowa State University, přínosy běhu pro dobu dožití člověka nejsou nekonečné, respektive neomezené.

„Běhání z lidé neučiní nesmrtelné bytosti,“ vysvětlil.

Vědci zjistili, že vysoké běžecké objemy nezhoršují pozitivní dopady na prodlužování života.

Přínosy v podobě měsíců či let života získaných navíc běháním se zvyšovaly jen do 4 hodin běhu týdně. Zajímavé je, že i při vyšších objemech běhu byly přínosy stejné, tedy maximální a nijak se nezhoršovaly.

Profesor Lee však upozornil na podstatný aspekt výzkumu. Výsledky podle něho dokazují, že lidé, kteří běhají, se pravděpodobně dožijí vyššího věku. Není to tedy tak, že běhání automaticky a přímo zvyšuje dobu dožití.

Běhající lidé totiž typicky vyznávají zdravější životní styl a mají tedy lepší životosprávu. Podle Leeho může i tento faktor sehrávat při prodlužování života podstatnou roli. (sfr)