Uhlobaron Pavel Tykač má zájem o koupi hnědouhlené elektrárny ČEZ v Počeradech. Jeho firma Czech Coal nabídla za elektrárnu 10 miliard korun, což je o 1,5 miliardy více než před rokem a půl.

Uhlobaron a finančník Pavel Tykač stupňuje svůj zájem o hnědouhelnou elektrárnu ČEZ v Počeradech.Těžební skupina Czech Coal spadající pod Tykače nabídla za elektrárnu 10 miliard korun. Tykač elektrárnu bezpodmínečně potřebuje, jinak by neměl kam dodávat uhlí ze svého nedalekého lomu Vršany. Zatímco ČEZ o nabídce uvažuje, proti případnému odprodeji se postavily některé známé osobnosti.

O uhelnou elektrárnu Počerady na Mostecku podle Hospodářských novin (HN) opět projevil zájem finančník Pavel Tykač, který za ni nabízí 10 miliard korun. Je to o miliardu a půl víc, než tomu bylo v roce 2015, kdy se o ni ucházel poprvé. Slova mluvčího energetické společnosti ČEZ ale dávají tušit, že stále není jasné, zda se obchod uskuteční.

„V tuto chvíli to není nezbytně tak, že musíme Elektrárnu Počerady prodat. Dostali jsme nabídku a tu zvažujeme a posuzujeme, zda je pro nás výhodná. Rozhodnutí ještě nepadlo,“ řekl mluvčí energetické společnosti Ladislav Kříž.

Naopak Pavel Tykač elektrárnu bezpodmínečně potřebuje, jinak by podle HN neměl kam dodávat uhlí ze svého nedalekého lomu Vršany. Deník také uvedl, že do současné strategie ČEZu Počerady nezapadají. Polostátní energetická firma si podle něj chce do budoucna ponechat jen ty elektrárny, které se nacházejí v bezprostřední blízkosti jí vlastněných dolů, což provoz na Mostecku nesplňuje.

V roce 2013 uzavřela Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal s ČEZ dlouhodobou smlouvu o dodávkách uhlí do elektrárny Počerady na 50 let. Opci na prodej elektrárny Czech Coalu mohl ČEZ na základě smlouvy využít už v roce 2015. Tehdy ji nevyužil a elektrárna zůstala jeho majetkem.

Desetimiliardová nabídka Czech Coalu má tři části. V hotovosti má ČEZ dostat 4,5 miliardy. Do konce roku 2023 by mu Počerady dodávaly prakticky veškerou elektřinu, kterou vyprodukují, za výrobní náklady. ČEZ by ji pak mohl prodat s odhadovaným ziskem dalších více než pěti miliard.

Některé veřejně známé osobnosti nesouhlasí s tím, aby ČEZ prodal Počerady společnosti Vršanská uhelná. Premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) a ministrům nedávno zaslaly výzvu, ve které vládu vyzvaly, aby se proti případnému prodeji postavila.

Vadí jim, že Tykačova společnost chce prodloužit provoz elektrárny. Prodlužování doby spalování uhlí podle signatářů popírá Pařížskou klimatickou dohodu o ochraně klimatu. Výzvu podepsali mimo jiné někdejší předseda Senátu a premiér Petr Pithart, zpěvačka Marta Kubišová a herec Arnošt Goldflam.

(pel)