V České republice bují černý hazard. Od ledna celníci odhalili 40 nelegálních heren a zabavili 358 automatů.

Černému hazardu se v České republice daří. Celní správa od začátku roku 2017 odhalila 40 nelegálních heren. Celkem celníci od ledna zabavili 358 hracích automatů a 1,5 milionu korun. 

Na nelegální hazard se celníci soustřeďují od ledna, kdy začal platit nový zákon o hazardních hrách. Ten dává celní správě nově pravomoc herny kontrolovat.

Podle zástupce generálního ředitele celníků Lumíra Šatrana od té doby bylo zkontrolováno 452 subjektů a kontroly odhalily 110 případů porušení zákona a 40 nelegálních heren. Celníci zajistili 358 hracích zařízení a 1,5 milionu korun.

„Kontrola v oblasti hazardních her je pro letošní rok pro celní správu prioritou,“ řekl Petr Müller, vedoucí odboru celní správy.

Výsledky kontrol představila Celní správa na tiskové konferenci k poslední akci „Šach“. Během čtyřdenní akce na začátku dubna 200 celníků zkontrolovalo 120 heren po celé republice. Porušení zákona odhalili ve 101 případech.

Celníci odhalili 28 nelegálních provozoven a zabavili v nich 118 automatů, čtyři kvízomaty, dvě rulety a hotovost téměř 280 tisíc korun. Peníze měly sloužit k výplatě výher.

„V Teplicích objevili celníci nelegální hernu dokonce v blízkosti základní školy. Další nelegální herny byly v Praze, Písku, Brně, Zákupech, Přešticích, Jesenici u Prahy,“ uvedla mluvčí Martina Kaňková.

V dalších 13 případech celníci odhalili pochybení u provozovatelů legálních heren. Chyby se týkaly nejčastěji toho, že neměly vyvěšený návštěvní řád, herní plán či ceduli s provozní dobou.

Největší problémy s černým hazardem má Praha

S nelegálním hazardem se nejvíce potýká Praha, kde celníci našli 16 provozoven bez oprávnění.

Podle vedoucího odboru dohledu celní správy Petra Müllera se všechny případy řeší ve správním řízení. Pokud nelegální hernu provozovala firma, hrozí jí pokuta do 50 milionů korun. Fyzické osobě hrozí pokuta až milion korun. Podle Müllera se však také při správním řízení zjišťuje, zda nebyl spáchán trestný čin.

„V případě podezření se to předává policejním orgánům,“ doplnil.

Přestože mají celníci nové pravomoci, herny nemohou uzavírat.

„Není to jako s elektronickou evidencí tržeb, kde při neevidování máme možnost tu provozovnu zavřít,“ přiznal Müller.

Nepovolené automaty proto zabavují.

Janečkův fond NFPK tvrdí: Hazard zvyšuje kriminalitu. Policie: Souvislost nelze prokázat

(pel)