Toshiba byla tvrdě zasažena bankrotem své americké divize Westinghouse, která ve svých jaderných projektech utrpěla ztráty ve výši kolem 6,1 miliard dolarů.

Toshiba byla tvrdě zasažena bankrotem své americké divize Westinghouse, která ve svých jaderných projektech utrpěla ztráty ve výši kolem 6,1 miliard dolarů. Zveřejněné výsledky Toshiby udávají za období tří čtvrtletí ke konci prosince ztrátu 5,6 miliardy dolarů.

Japonský konglomerát už dvakrát propásl termín pro předložení svých čtvrtletních výsledků hospodaření za období duben až prosinec minulého roku. Nyní zveřejněné výsledky nejsou ověřeny a auditorem a představují zoufalý pokus společnosti vyhnout se vyloučení z tokijské burzy.

Japonská společnost také vydala prohlášení, že existují důvodné pochybnosti ohledně její schopnosti nadále zachovat svou obchodní činnost. Hlavním problém, se kterým se musí Toshiba vypořádat, je že vysoká ztráta snížila vlastní kapitál společnosti do záporných hodnot.

Pro Toshibu kriticky důležitá licence pro provádění staveb v oblasti energetické infrastruktury přitom vyžaduje, aby její držitel byl finanční stabilní. Podle vlastního vyjádření vedení Toshiby by případná neschopnost obnovit platnost této licence měla extrémně negativní dopad na fungování společnosti.

Jediným východiskem z krize se zdá být prodej výroby polovodičů, o který už projevila zájem i tchajwanská společnost Hon Hai, známější pod názvem Foxconn. Její pobočka Foxconn CZ patří mezi deset největších podniků v ČR podle objemu tržeb. (mar)