Spojené státy jsou připraveny znovu zaútočit na Sýrii, pokud tamní vláda bude pokračovat v používání chemických zbraní.

Americký prezident Donald Trump nevyloučil další útoky namířené proti Sýrii, pokud tamní vláda Bašára Asada bude pokračovat v používání chemických zbraní. Uvedl to mluvčí Bílého domu Sean Spicer. 

„Pohled na lidi otrávené plynem a bombardované chemickými zbraněmi nás ujistil, že v případě podobné akce necháváme otevřenou možnost dalšího zásahu,“ uvedl na brífinku mluvčí Bílého domu Sean Spicer.

Americký ministr obrany Mattis prohlásil, že při útoku USA přišlo syrské letectvo o dvacet procent strojů.

„Syrská vláda ztratila schopnost použít leteckou základnu Šajrát a v tuto chvíli nemůže ani startovat z tamní ranveje,“ uvedl Mattis.

Mattisovo prohlášení kontrastuje s pátečními informacemi ruské televize, která přinesla i záběry zničené základy a podle níž byla ranvej poškozena jen mírně. Také libanonská televize uvedla, že syrská armáda stačila před útokem evakuovat většinu letadel. Podle Pentagonu bylo Rusko o chystaném útoku informováno dvě hodiny předem.

Trump nařídil ostřelování letecké základny v syrské provincii Homs minulý týden. USA vypálily na základnu Bašára Asada 59 střel Tomahawk s plochou dráhou letu. . Ze stejné základny byl podle amerického prezidenta Donalda Trumpa proveden chemický útok ve městě Chán Šajchún, kde zemřelo více než 70 civilistů včetně dvou desítek dětí.

Asadova armáda použití chemických zbraní popřela. Za Syřany stojí i Rusko i Írán. Podle Moskvy nebyl incident řádně prošetřen, a úder americké armády byl proto neoprávněný. Rusové přišli s vysvětlením, že syrská letadla zasáhla sklad chemických zbraní povstalců.

Trump přitom už dříve naznačil, že nebude sedět nečinně, když odsoudil rozhodnutí svého předchůdce Baracka Obamy v Sýrii vojensky neintervenovat ani poté, co byl použit chemický plyn proti civilistům v Ghútě.

Nynější americký prezident prohlásil, že Obamovo rozhodnutí nasměrovalo vývoj událostí špatným směrem, a to nejenom v Sýrii, ale i jinde ve světě.

(pel)