Armáda USA ve válce ve Vietnamu masivně používala látku Agent Orange, která těžce poškodila zdraví milionům Vietnamců.

Ani Hitler prý nepoužil plyn proti lidem, jako to učinil syrský prezident Asad, prohlásil Trumpův mluvčí Sean Spicer. Toto historické přirovnání však historicky pokulhává. Německý kancléř Adolf Hitler používal v koncentračních táborech k vyvražďování lidí plyn Cyklon B. Samotné USA používaly v masivním měřítku jedovatou látku Agent Orange ve válce ve Vietnamu, kde zasáhla miliony obyvatel.

Sean Spicer tvrdil, že Hitler během druhé světové války nepoužil chemické zbraně. Tímto odkazem se snažil komentovat chemický útok v Sýrii, z něhož USA obviňují oficiální syrskou armádu prezidenta Bašára Asada.

Spicer vysvětlil, že nacistický vůdce nikdy chemický arzenál nenasadil způsobem jako Asad.

„Mám na mysli sarin, nikdy plyn nepoužil proti vlastním lidem způsobem, jako to činí Asad,” vysvětlil Spicer.

Na námitku, že Hitler využíval jedovatý plyn Cyklon B k holokaustu, Spicer reagoval vyhýbavě.

„Ne ale jako Asad, kdy plyn shazoval ve městech na nevinné obyvatele,” prohlásil mluvčí Bílého domu Spicer.

Americký Agent Orange

Chemické zbraně použili v masivním měřítku Spojené státy a to ve válce ve Vietnamu (1962 až 1971). S následky rozsáhlého použití látky Agent Orange se mnozí Vietnamci potýkají ještě dnes.

Obyvatele, kteří tímto přípravkem byli zasaženi, častěji postihuje rakovina plic a jejich děti se rodí s mutacemi, fyzickým i mentálním postižením.

V letech 1962 až 1971 byla tato směs Agent Orange použita armádou USA v jižním Vietnamu a v přilehlých územích dalších států s cílem zničit rostlinstvo v rozsáhlých oblastech tak, aby mohly být snáze bombardovány základny a zásobovací trasy nepřátelských jednotek.

V jižním Vietnamu byl roztok Agent Orange rozprašován z letadel, vrtulníků i pozemních vozidel na lesy a na zemědělskou půdu.

Odhaduje se, že celkem bylo rozprášeno asi 70 tisíc tun těchto defoliantů, které mohly obsahovat asi 150 kg vysoce jedovatého dioxinu.

Použití této chemikálie byly vystaveny milióny vietnamských obyvatel. Následky zahrnovaly rakovinu, mentální postižení, defekty pokožky, neurologické defekty a vrozené malformace a novotvary u nově narozených.

Látka Agent Orange lidem přímo poškodila genetickou výbavu. Proto se oběti trpící těmito příznaky rodí dodnes. (sfr)