Stát se stane majitelem krachující OKD. Státní společnost Prisko za doly zaplatí 80 milionů korun.

Majitelem Ostravsko-karvinských dolů (OKD) se stane stát. Krachující těžební společnost OKD a státní podnik Prisko uzavřeli smlouvu o převodu akcií dceřiné společnosti OKD. Vláda za doly zaplatí 80 milionů korun.

„Nabídku Priska pokládáme za záchranu pro společnost OKD a vážíme si jí,“ uvedl  právní zástupce OKD Petr Kuhn.

Pod Prisko tak přejde veškerý provozní majetek OKD. To znamená doly bez pohledávek za bývalými vlastníky, tedy především za společností NWR, finančníkem Zdeňkem Bakalou a maďarským investorem Peterem Kadásem. Ty jako jediné zůstanou v původní „Staré OKD“.

Prisko za doly zaplatí 79,6 milionů korun. Ty budou využity k uspokojení požadavků věřitelů. Částka však vystačí jen na pokrytí 1,2 procenta z uznaných pohledávek. V případě neuznaných pohledávek je to dokonce jen 0,17 procenta.

V praxi to znamená, že peněz se dočká jediný zajištěný věřitel, prodejce stavebních strojů Zeppelin CZ. Firma požaduje 44,6 milionů korun. Na všechny nezajištěné věřitele tak zbude jen 35 milionů.

Americká společnost chystá mezinárodní arbitráž

OKD musí příští týden předložit reorganizační plán, kvůli kterému musela najít strategického investora. Firma v březnu oznámila, že vhodného investora nenašla. Ministerstva financí a průmyslu se poté dohodla, že OKD koupí za 80 miliónů korun Prisko, jemuž s útlumem dolů pomůže státní podnik Diamo.

Mezi dvěma finálními nabídkami byly podle informací Hospodářských novin nabídky od společnosti EP Industries, jejímž většinovým vlastníkem je podnikatel Daniel Křetínský, a od zahraničního hedgeového fondu.

Portál Euro upozornil na to, že se proti dohodě státu a OKD ohradila americká společnost Alcentra, která chtěla za OKD dát víc než 500 milionů korun a nyní zvažuje mezinárodní arbitráž.

Právní zástupce OKD Kuhn řekl, že firma dostala v první fázi tři nabídky, k nimž ve druhé fázi přibyly další dvě. K 1. březnu, kdy uplynula lhůta, obdržely OKD dvě závazné nabídky.

Dodal, že žádná z nich ale neobsahovala skutečnosti, na jejichž základě by se dalo předpokládat, že reorganizační plán bude schválen a reorganizace bude uskutečnitelná.

„S klidným srdcem mohu prohlásit, že nabídka společnosti Prisko je jedinou nabídkou, která byla dlužníkovi učiněna, a která umožňuje sestavit reorganizační plán a nabízí věřitelům nenulové uspokojení jejich pohledávek,“ dodal.

OKD se dostalo do úpadku kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. V posledních měsících provedla firma řadu úsporných opatření, jedním z hlavních bylo uzavření ztrátového Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku. V podniku nyní i s dodavatelskými firmami pracuje přes 10 tisíc lidí.

(pel)