Česko nemá dostatek nouzových zásob ropy. Má rezervu jen na 87 dní, EU požaduje nejméně 90.

České republice chybí nouzové zásoby ropy pro případ krize. Česko má nyní rezervu jen na 87 dní. Evropská unie (EU) přitom požaduje po státech, které netěží ropu, aby měly zásoby minimálně na 90 dní.

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) už o situaci informovala vládu a Evropskou komisi. Ministrům předkládá návrh, aby stát ropu nebo přímo benzin a naftu koupil.

„Preferuji nákup ropy, protože to by nás nestálo ani korunu na nákladech na její skladování,“ řekl Pavel Švagr, předseda SSHR.

Správa podle něj totiž má k dispozici kapacitu v nádrži státního správce ropovodů Mero v Nelahozevsi na Mělnicku.

„Pokud by padlo rozhodnutí nakoupit benzin a naftu, pak bychom potřebovali od vlády dodatečných asi 50 milionů korun ročně na jejich skladování. A prázdná nádrž na ropu v Nelahozevsi nám stejně zůstane dál,“ dodal.

Švagr na ztenčující se zásoby upozorňoval už několikrát.

„V loňském roce stejně jako v předloňském rostla spotřeba pohonných hmot kvůli tomu, jak roste ekonomika. Rostly také dovozy. V loňském roce se do toho bohužel neblaze promítla havárie v Kralupech, která znamenala zvýšení dovozu do České republiky,“ vysvětlil Švagr.

O možném přikoupení ropy do nouzových zásob se jednalo už v roce 2015. Mělo jít o sto tisíc tun takzvané sladké ropy, tedy nízkosirné neruské ropy, za více než miliardu korun. Bezpečnostní rada státu ale nákup nepodpořila. Nákup ropy podporoval tehdejší ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD, podle dřívějších informací s ním naopak nesouhlasil ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

„Prakticky již dva roky se snažíme ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu hmotné rezervy doplnit nákupem takzvané sladké ropy, kterou v rezervách nemáme. Bohužel nám nebyl zatím vládou schválen,“ potvrdil Švagr.

Nouzové zásoby má stát pro případ krizových scénářů – jako jsou přírodní katastrofy, havárie v rafinériích nebo třeba přerušení dodávek ropy.

(pel)