Česko v minulém období získalo na eurodotacích téměř 700 miliard korun. Milion korun šel také do rekonstrukce nevěstince.

Eurodotace v Česku dostal i nevěstinec. Více než 1 milion korun z evropských dotací šlo na modernizaci penzionu v Pomezí nad Ohří na česko-německé hranici, který je používán jako nevěstinec. Informovala o tom německá MDR. Česká republika v uplynulém období (2007 – 2013) vyčerpala z evropských dotací celkem 697 miliard korun.

Případ milionové dotace do českého nevěstince údajně prošetřuje Evropská komise a může se mu věnovat i evropský Úřad pro boj proti podvodům.

Jednalo se dotaci do rekonstrukce bývalého statku, v němž je dnes provozováno zařízení s názvem Party night club.

Firmu, která žádala o dotaci, úřady vyzvaly k vrácení peněz. Německá televize MDR tvrdí, že v Česku je možné evropské dotace získat už po formálně správném podání žádosti. Jejich skutečný účel použití se kontroluje až poté, co jsou peníze vyčerpány a použity.

O dotaci na „zateplení fasády a střechy penzionu“ požádala majitelka budovy v roce 2013. O dva roky později získala dotaci z Programu rozvoje venkova pro rozvoj venkovského cestovního ruchu ve výši 1 061 731 korun.

Podmínkou pro vyplacení peněz bylo ale mimo jiné to, že objekt musí sloužit stejnému účelu nejméně pět let. Kvůli nedodržení účelu je musela na přelomu loňského a letošního roku vrátit.

Česko vyčerpalo z evropských dotací 697 miliard korun

Česká republika v minulém programovacím období let 2007 až 2013 vyčerpala celkem 24,8 miliardy eur (697 miliard korun). „Nedočerpána“ zůstala 1 miliarda eur (26,34 miliardy korun). Informovalo o tom ministerstvo pro místní rozvoj.

Celkově ČR od vstupu do EU (1. května 2004) do 31. prosince 2015 zaplatila do rozpočtu EU celkem 429,2 miliard korun a získala 990,4 miliard korun.

Kladné saldo čisté pozice České republiky tak souhrnně dosáhlo 561,2 miliard korun. (sfr)