Německo zavádí přísnou cenzuru obsahu na sociálních sítí. Podle ministra spravedlnosti "Svoboda vyjadřování končí tam, kde začíná trestní právo.“

Cenzuru internetu schválila vláda v Německu. Svoboda slova na sociálních sítích tak v Německu fakticky skončila kvůli ochraně migrantů. Rozhodovat o tom, co je či není možné na webu zveřejnit, bude německá vláda. Sociální sítě budou muset cenzurovat obsah, jinak jim bude hrozit od státu pokuta v přepočtu až 1,35 miliardy korun.

Pokuta až padesát milionů eur (1,35 miliardy korun) bude v Německu hrozit provozovatelům sociálních sítí, kteří nezajistí důsledné mazání „protiprávního“.

Příslušný zákon schválila německá vláda kancléřky Angely Merkelové. Německým parlamentem by měl návrh zákona projít ještě před zářijovými volbami.

NĚMECKO: „Svoboda vyjadřování končí tam, kde začíná trestní právo.“

„Svoboda vyjadřování má v naší živé demokracii obrovský význam. I urážlivá a odpudivá vyjádření a dokonce i lež mohou spadat pod svobodu slova,“ uvedl sociálně demokratický ministr spravedlnosti Heiko Maas.

„Svoboda vyjadřování však končí tam, kde začíná trestní právo,“ zdůraznil s tím, svoboda vyjadřování nesmí krýt podněcování k nenávisti nebo pomluvy.

Dosavadní snahy provozovatelů sociálních sítí, jako je Facebook nebo Twitter, o mazání (dle vlády) nevhodného obsahu nebyly podle Maase dostatečné.

Facebook podle něho maže 39 procent protiprávního obsahu, který mu nahlásí uživatelé.

Twitter údajně maže pouhé jedno procento.

Jako „správný“ příklad uvedl společnost Google, která na platformě YouTube maže 90 procent videí, která porušují německé zákony.

Závazné standardy pro obsah

Návrh prosazený německou vládou počítá s tím, že sociální sítě budou muset dodržovat závazné standardy.

Ty mají všem uživatelům umožnit jednoduše a kdykoli nahlásit obsah, který se jim jeví v rozporu se zákonem.

Sociální sítě musejí následně takové stížnosti okamžitě přezkoumat a zjevně trestné příspěvky do 24 hodin smazat.

Nestačí přitom smazat jen originální příspěvek, ale všechny další se stejným obsahem, které mezitím uživatelé sdíleli.

Tímto nařízením Maas reaguje i na případ syrského uprchlíka, který se na Facebooku stal terčem falešných zpráv, jež ho označovaly za teroristu.

Mladý Syřan se tomu u soudu snažil bránit a požadoval vyhledání a smazání všech zpráv, které ho křivě obviňují. Soud ale rozhodl, že to sociální síť podle současné legislativy dělat nemusí. Odstraňovat zatím musí jen konkrétní protiprávní příspěvky, které uživatelé nahlásí.

Dva tresty

Firmám, které se chystanými cenzurními pravidly nebudou řídit, hrozí dvojí trest.

Jednak jim může vláda udělit pokutu až pět milionů eur (135 milionů korun) pro osobu zodpovědnou za vyřizování stížností na protiprávní obsah.

Celá společnost však může dostat pokutu až padesát milionů eur.

Každá sociální síť, bez ohledu na to, ve které zemi má své sídlo, bude muset mít v Německu zodpovědnou osobu, na níž se bude možné obrátit s cenzurním podnětem.

Ministr Maas naznačil, že tato nová cenzurní pravidla se Německo bude snažit prosadit i v rámci celé Evropské unie. (sfr)