Burzu využívají k nákupu energií vysoké školy i akademická sféra. Šetří tak desítky milionů korun ročně.

Univerzity, řada vysokých škol i Akademie věd ČR si nakupují energie od roku 2012 na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKBK). Šetří tak desítky miliony korun. Některé vysoké školy začaly na burze nakupovat v roce 2013, kdy poprvé využily služeb Střediska společných činností AV ČR.

České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) nákupem na ČMKBK jen loni ušetřilo téměř 5 milionů korun.

„Od roku 2012 jsme snížili náklady na dodávky energií o více než 20 milionů korun. Největšího poklesu jsme dosáhli u silové elektřiny v nízkém napětí, kde jsme náklady snížili na polovinu,“ uvedl rektor prof. Petr Konvalinka.

Celkově ČVUT pořizuje pro své fakulty, Správu účelových zařízení ČVUT a servisní společnost ENERGOCENTRUM PLUS každoročně 55 megawatthodin elektřiny a zemního plynu.

„Proti prvnímu nákupu jsme objem pořizovaných energií zvýšili o 80 procent, tj. cca o 24 tisíc MWh,“ doplnil kvestor ČVUT.

Univerzita Palackého ušetří 21 milionů

Také Univerzita Palackého v Olomouci nakoupila energie na ČMKBK poprvé v roce 2012. Tímto způsobem pořídila dodávky 25 tisíc MWh elektřiny a téměř 30 tisíc MWh zemního plynu na roky 2013 a 2014 nejen pro své fakulty, ale i ostatní výzkumná pracoviště, podpůrné útvary, vysokoškolské koleje, menzy a sportovní zařízení.

„V době, kdy jsme se rozhodovali pro tento moderní nástroj, jsme samozřejmě věděli, že při prvním pořízení energie jsou úspory nejvyšší. Ceny se totiž skokově sníží na úroveň cen tržních. Že ale bude pokles u některých produktů až 35procentní a celková úspora se vyšplhá na 21 milionů korun, očekával málokdo,“ uvedlo oddělení veřejných zakázek Univerzity Palackého v Olomouci.

Zkušenosti z burzy má i Univerzita Karlova

„Vedle poklesu přímých nákladů na energie vykazuje Univerzita Karlova i řadu úspor nepřímých. Burzovní nákup znamená snížení administrativní zátěže, která byla nutná u klasických výběrových řízení. I to se dá samozřejmě vyčíslit v podobě úspor práce našich zaměstnanců, kteří se mohou zabývat jinými činnostmi,“ uvedla už v roce 2014 kvestorka Miroslava Oliveriusová.

Podle ní  s sebou burzovní nákup v neposlední řadě přinesl dobrý přehled o spotřebě jednotlivých pracovišť a zařízení. Těmto nákupům totiž předcházel podrobný audit a díky němu má dnes univerzita detailní informace o odběrných místech, tarifech či smluvních podmínkách odběru energií.

Středisko společných činností AV ČR zajišťuje centralizovaný nákup energií na ČMKBK pro 28 pracovišť Akademie věd ČR přímo a pro dalších 15 pracovišť prostřednictvím sdružených dodávek do areálů. Nákupu se dále účastní 11 vysokých škol (mimo jiné Technická univerzita Liberec, Jihočeská univerzita či Slezská univerzita Opava).

Ve výroční zprávě SSČ AV ČR se uvádí, že na rok 2016 byly na burze nakoupeny energie ve finančním objemu 155 milionů korun.

(pel)