Děti, které vyrůstají v domácnostech vybavených myčkami, jsou více náchylné k alergiím. Podle nejnovější švédské studie posiluje klasické ruční mytí nádobí lidskou imunitu.

Myčky nádobí jsou sice perfektní pomocník v domácnosti, ale mají jeden podstatný problém: mohou vyvolávat alergie a zhoršovat imunitu. Vědci zjistili, že umývání nádobí v myčce přispívá k větší náchylnosti k alergiím. Naopak, ruční mytí nádobí má lidskou imunitu posilovat. 

Odborníci z oddělení pediatrie na Univerzitě v Göteborgu zjistili, že v rodinách, kde se nádobí nemyje v myčce, je pravděpodobnost vzniku alergií zhruba o 40 procent nižší.

Podle alergologa Billa Hesselmara by to paradoxně mohlo být dáno tím, že nádobí umyté ručně není tak čisté, takže členové rodiny musí čelit více bakteriím a tím si vytvářejí protilátky.

O tom, že zvýšená expozice vůči mikrobům v rané fázi života může posilovat imunitní systém, je přesvědčena celá řada odborníků. Další studie například prokázaly snížené ohrožení alergiemi u imigrantů žijících ve stísněných, přelidněných podmínkách.

Vědci během nejnovější studie analyzovali data více než tisíce švédských dětí ve věku 7 a 8 let. Jejich rodiče v dotaznících odpovídali například na dotazy, zda děti měly ekzémy, astma nebo některé sezónní alergie.

Uváděli také způsoby mytí nádobí v domácnosti, nebo to, jak často se u nich jedí čerstvé zemědělské potraviny, které mají vyšší obsah bakterií.

Přestože se doktor Hesselmar domnívá, že bylo dosaženo zajímavých poznatků, je podle něj příliš brzy na to, aby doporučil ruční mytí nádobí jako preventivní opatření proti alergiím.

K tomu, aby byl pochopen vliv životního stylu na vytváření látek vůči nebezpečným mikrobům, jsou nyní prováděny další výzkumy. (sfr)