Poslední horníci vyfárali z Dolu Paskov. Ve ztrátovém dole se přestalo dobývat černé uhlí a začal útlum těžby. Podnik opustí více než tisíc lidí.

Horníci z Dolu Paskov dofárali nadobro. Do tamních šachet se už zřejmě nikdy nevrátí. Těžební společnost OKD ukončila ve ztrátovém dole těžbu černého uhlí a připravuje jeho technickou likvidaci. Podnik opustí i se zaměstnanci tohoto dolu více než tisíc lidí. 

„V dole bude dále pracovat na jeho útlumu přes 300 lidí. Celkem 183 horníků přejde do šachet na Karvinsko,“ sdělil mluvčí společnosti OKD Ivo Čelechovský.

Do dolu už sfárali specialisté, kteří budou připravovat jeho likvidaci. Budou například stěhovat výztuže, hlídat úniky olejů a dalších nežádoucích látek. Podle Iva Čelechovského se budou tito lidé podílet na takzvaném konzervačním režimu, který potrvá asi tři měsíce.

„Pak budeme vyřizovat povolení k fyzické likvidaci dolu. Ta začne za čtvrt roku,“ doplnil Čelechovský.

Z podniku odejde více než 1000 zaměstnanců

Kolik horníků se po uzavření Dolu Paskov, jejž tvoří lokality Staříč a Chlebovice, ocitne bez práce, není úplně jasné.

Ve Staříči a Chlebovicích bylo v poslední době zaměstnáno na 1300 lidí. Pod Důl Paskov ale spadá například také úpravna uhlí v Paskově. Mezi zaměstnanci, kteří OKD k poslednímu březnu opustí, tak bude 903 horníků, 74 lidí z úpraven, 40 zaměstnanců, kteří pracují v servisních službách, a 13 lidí z vedení podniku.

„Dosud nevyřešených zůstává 26 zaměstnanců, kteří jsou na dlouhodobé nemocenské,“ řekl Čelechovský.

Rozloha Dolu Paskov je 40 kilometrů čtverečních, pod zemí ukrývá asi ještě milión tun uhlí. Při těžbě sjížděli horníci pod zem až 1155 metrů.

Staříči budou peníze z těžby chybět

Ve Staříči se začalo těžit uhlí v roce 1971. Od té doby pomohlo OKD obci několika desítkami miliónů korun. Teď obec o peníze z těžby přijde.

„Ty částky byly různé, v posledních pěti letech se to strašně snižovalo, řádově šlo o tři milióny, dva milióny,“ uvedla starostka Staříče Zdeňka Šebestová (ODS). Potvrdila, že peníze od OKD za vytažený nerost budou chybět: „Nedají se nahradit, musíme rozpočet přizpůsobit těm příjmům.“

Celé OKD bude mít po uzavření Dolu Paskov zhruba 10 tisíc zaměstnanců. Firma je od loňska v úpadku, do potíží ji přivedly klesající ceny uhlí a předluženost. Od vyhlášení insolvence, kterou navrhlo samo OKD, už firma udělala mnoho úsporných opatření. Jedním je také ukončení těžby v Dole Paskov. Postupně se mají zavírat i ostatní doly, poslední z nich pravděpodobně v roce 2023.

(pel)