Na základě dohody s německou kancléřkou Angelou Merkelovou pošle Česko letos do zahraničí 150 milionů korun na pomoc s uprchlíky.

Česká republika letos pošle do zahraničí na pomoc uprchlíkům a státům čelícím migračním tlakům 150 milionů korun. Peněžní dar je součástí česko-německého projektu, na němž se premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dohodl s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Na částce 150 milionů korun se ve středu dohodla vláda. Prvních 40 milionů korun z této částky by mělo jít na obnovu uprchlického tábora Azrak v Jordánsku.

Česko na rozvoj uprchlického tábora přispělo stejnou částkou i v roce 2016. Peníze půjdou hlavně na rozšíření a opravu obydlí pro 31 tisíc obyvatel tohoto tábora.

Ze zemí Blízkého východu by letos mělo Jordánsko obdržet 15 milionů korun na vybudování školicího centra pro oblast azylové politiky a nákup techniky.

Dalších 20 milionů korun by měl získat Irák. Celkem 55 milionů by podle plánů na letošní rok mělo dostat Srbsko a Makedonie. Zbývajících 20 milionů korun je rezerva.

Letošní peněžní dar je podle materiálů pro jednání vlády součástí česko-německého projektu, na němž se premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dohodl s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Každý projekt musí vláda schválit samostatně. Vláda vznik programu, o který se stará ministerstvo vnitra, schválila v roce 2015.

(pel)