Londýnský terorista Khalid Masood několik let nepracoval a v Británii pobíral sociální dávky.

Pachatel teroristického útoku z Londýna Khalid Masood pobíral v Británii sociální dávky. V posledních letech vůbec nepracoval. Britské úřady nyní musí vysvětlovat, jak mohl Masood vyklouznout z bezpečnostní sítě. Terorista byl totiž v hledáčku tajné služby MI5 od roku 2010.

Před šesti lety byl Masood, vlastním jménem Adrian Ajao, vyšetřován kvůli kontaktům na čtyři stoupence Al-Kájdy. Zahid Iqbal, Mohammed Sharfaraz Ahmed, Syed Hussain a Umar Arshad byli v roce 2013 odsouzeni k celkem 44 letům ve vězení za to, že připravovali zaútočit na sídlo britských vojenských rezerv v jejich domovském městě Lutonu.

Muži byli usvědčeni z přípravy teroristického útoku poté, co je kvůli podezření začala sledovat MI5. Iqbal se v jednom z monitorovaných rozhovorů prořekl, že navedou auto na ovládání s výbušninami pod bránou lutonské základny.

„Pod bránou je velká díra. Malým autíčkem se tam dá projet,“ měl mimo jiné říct v konverzaci s Ahmedem.

Skupina měla diskutovat i plány zaútočit na sídlo MI5, základnu amerického letectva, sraz krajně pravicové Ligy na obranu Anglie nebo lokální obchodní centrum. Na základě důkazů se přiznali k plánování útoků i inspiraci al-Káidou.

Ochranka při atentátu zazmatkovala

Vyšlo také najevo, že Masood v Británii pobíral sociální dávky a v posledních letech vůbec nepracoval. Jeho druhá žena Farzana Isaqová, kterou si vzal coby čerstvý konvertita k islámu v roce 2004, mu utekla po pouhých třech měsících manželství. Příbuzným řekla, že se choval jako „manipulativní psychopat“ a páchal domácí násilí.

Masood najel v Londýně autem do lidí na mostě přes Temži a následně pobodal u budovy parlamentu policistu, , který později svým zraněním podlehl. Policie poté útočníka zastřelila. Terorista útokem zabil 4 lidi a dalších 50 zranil.

Vozidlo, kterým vjel na chodník, se řítilo rychlostí 122 kilometrů v hodině. S autem předtím několikrát kolem parlamentu projel a zřejmě čekal na vhodný okamžik. Týž vůz kamery zachytily i o den dříve.

Dolní sněmovna se nyní pře o způsob zabezpečení parlamentu. Na odtajněném videozáznamu je jasně vidět, jak ochranka zazmatkovala během oživování smrtelně raněného policisty Keitha Palmera. Bránu, kterou vběhl do areálu Masood, pak zůstala ještě několik dalších minut dokořán.

V souvislosti s útokem britská policie v Briminghamu třicetiletého muže, kterého podezřívá z možné pomoci při plánování teroristického útoku. Ve vazbě zbývají jen dva lidi z celkem 11 zadržených v souvislosti s útokem, zbylých devět bylo propuštěno bez jakéhokoliv obvinění.

(pel)