Černý hazard na Ostravsku roste. Nelegální kvízomaty obírají rozpočty obcí na daních o miliony korun ročně.

Města na Ostravsku se zákazem loterií, který začal platit na začátku ledna, zažívají rozmach nelegálního hazardu. Hraje se dál na tzv. kvízomatech, které obce nijak neregulují. Nelegální stroje tak veřejné rozpočty obírají o miliony korun. Vymáhání pokut je navíc problematické. O další miliony na daních stát zchudne také díky hráčům, kteří se přemisťují na internet.

Snahy bojovat s hazardem hatí nelegální kvízomaty v Bohumíně, kde platí úplný zákaz hazardu na celém území města od roku 2015. Policisté zde loni na jaře zabavili 22 kvízomatů, na které je upozornili lidé z radnice. Někteří jejich provozovatelé ale nelenili a pár dní po policejní akci do uvolněných míst navezli nové přístroje. Policie proto na některých místech zasahovala opakovaně. Dvakrát například na pěší zóně, kde bylo nelegálních přístrojů nejvíce.

„Města musí být důsledná, jako my byli v případě kvízomatů. A teď už je Bohumín zcela bez výherních automatů. Smysl takové vyhlášky určitě mají, dokonce jsem dostal i děkovné dopisy od rodin gamblerů,“ uvedl bohumínský starosta Petr Vícha.

Obdobně bují hazard v podobě kvízomatů také v Českém Těšíně, kde během první poloviny roku 2016 evidovali 26 takových přístrojů.

S kvízomaty bojuje i Ostrava

Také v Ostravě se množí černý hazard. Kontroly už odhalily desítky nelegálních kvízomatů, jejichž majitelé vydělávají bez povolení a povinných poplatků. Přibývá milionových pokut, které ale nikdo neplatí.

„Když při kontrolách provozoven vidíme kvízomaty, posíláme podněty Specializovanému finančnímu úřadu. Objevili jsme jich už desítky,“ uvedla vedoucí odboru financí a rozpočtu Moravské Ostravy a Přívozu Alena Zapletalová.

Rozmach kvízomatů nejen v centru Ostravy potvrdila také mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

„Kontroly Speciálního finančního úřadu zatím odhalily 1 400 kvízomatů nelegálně provozovaných ve 400 provozovnách v zemi. Nejvíce se nepovolený hazard koncentruje v Brně, Jihočeském a Moravskoslezském kraji,“ řekla Petlachová s tím, že v našem regionu je na tom nejhůř krajské město.

„Nejvyšší počet kvízomatů byl v Ostravě, přes 40 kusů,“ doplnila.

Přehnaná regulace nemá smysl

Podle výkonného ředitele Synot Tipu Petra Mikošky jsou kvízomaty ale jen vrcholkem ledovce a přehnaná regulace k ničemu nevede.

„Kvízomaty jsou vrcholkem ledovce v moři černého hazardu – nekontrolovatelného a nezdaněného. I kdyby se podařilo zlikvidovat tato zařízení, nezmizí nelegální hry. Kvízomaty jsou jen předstupněm dalších, sofistikovanějších zařízení,“ varoval Mikoška, který kvůli nové městské vyhlášce přijde o řadu herních zařízení na území Ostravy.

Namísto legálních se totiž podle Mikošky rozmáhají černé herny.

„Negativní jevy s tím spojené jsou tam neustále a navíc tam nikdo nic nekontroluje. Nekontroluje se tam maximální sázka, nekontroluje se hraní mladistvých, nikdo neplatí žádné daně. To znamená, že negativní jevy jsou extrémní,“ upozornil.

A shodně s dalšími odpůrci prohibice hazardu tvrdí, že jediným řešením je rozumná regulace her.

„Přehnaná regulace nevede k ničemu. Ukazuje se to třeba na příkladu Brna, ale i dalších měst, kde platí plošný zákaz. Žádná statistika o poklesu kriminality tam neexistuje. Naopak místo legálních se rozmáhají černé herny, které s sebou nesou daleko více negativních jevů a je v nich více přístrojů než bylo v legálních provozovnách,“ vysvětlil.

Úbytku heren a gamblerů se nedaří dosáhnout

Počet obcí a měst, které herní terminály zcela zakázaly, roste. Třeba v roce 2010 takových míst bylo jen čtrnáct, ale v roce 2015 už jejich počet překročil 320. Další obce hazardní hry regulují vyhláškami – určují třeba čas nebo lokality, kdy a kde můžou herny fungovat. I tohle číslo strmě narostlo a loni už takových obcí a měst bylo skoro šest set.

Přestože v regulaci hazardních her přitvrzuje řada měst a obcí, úbytku hráčů a heren se dosáhnout nedaří. Roste totiž počet nelegálních heren a soukromých hráčských klubů, kterých jsou po celé zemi stovky. Z nelegálních heren města neinkasují žádné finanční prostředky, které by pak mohla využít na financování sportu, kultury a dalších veřejně prospěšných aktivit.

Hlavním argumentem pro omezení či úplné zrušení hazardu byla snaha o snížení kriminality. V Česku ale už bylo odhaleno 1400 kvízomatů provozovaných nelegálně ve 400 provozovnách. V řadě měst tak po zrušení hazardu kriminalita naopak vzrostla.

Přibývá zejména tzv. kvízomatů, slevostrojů podobných zařízení, která obcházejí loterijní zákon. Na kvízomatu může hráč po zodpovězení jednoduché vědomostní otázky hrát jako na běžném automatu. Přístroje přitom z hráčů lákají peníze stejným způsobem jako klasické výherní automaty. Hráč nemusí kvízové otázky dokonce ani číst – prostě pořád mačká tlačítko a barevné válce se točí a točí.

Stát si s nelegálním hazardem neví rady

Ministerstvo financí během loňského roku udělilo šest pokut v souhrnné výši 32 milionů korun. S placením je to však horší.

„Vymáhání pokut je v této oblasti problematické,“ uvádí Ondřej Závodský, náměstek ministra financí, který má regulaci hazardu na starosti.

Provozovatelé kvízomatů vedou se státem soudní spory. Pokud policie není schopna dokázat, že byl spáchán trestný čin, musí zajištěné automaty provozovateli vrátit. Ten je následně přesune do jiné herny a byznys tak frčí dál.

Zatímco tedy herny fungují dál, města z jejich provozu nemají ani korunu. Tvrdý postup vůči hazardu se tak jen negativně projevil v příjmech městských pokladen, které poklesly o několik milionů korun.

Se vznikem nelegálního sektoru se navíc zvyšují požadavky na bezpečnostní aparát, který pátrá po „černých hernách“ a provádí razie.

Kdyby zůstaly klasické herny, bylo by vše pod dokonalou kontrolou úřadů a města by z toho měly peníze. V současnosti „černé herny“ představují jen náklady pro daňové poplatníky, obce z toho nemají ani korunu.

Novela loterijního zákona legalizuje online hazard

O další desítky milionu navíc stát zchudne přemístěním hazardních hráčů na internet.

Upozornil na to i mluvčí Unie herního průmyslu ČR Andrej Čírtek. Podle něj si řada komunálních politiků neuvědomuje zásadní problém – nový zákon o hazardních hrách, účinný od začátku letošního roku, povolil provozovat herny a kasina přes internet.

„Automatové hry, které dřív byly legální jen v kamenné provozovně, jsou teď k dispozici pohodlně doma, stačí připojení k síti. Takže tvrdý hazard bude dál, ale nebude tolik vidět,“ sdělil.

Bohumínský statosta však má jiný názor.

„Struktura hráčů na internetu je jiná než v kasinech. Navíc gambleři, když prohráli peníze v herně, si další hned ukradli v ulicích a šli hrát dál,“ řekl.