Lidstvo se ocitlo velmi blízko objevu nesmrtelnosti. Revoluční lék umí obnovovat DNA a začít omlazovat organismus.

Vědci učinili objev, který by mohl vést k vytvoření revolučního léku, který nejen že dokáže zastavit stárnutí člověka, ale obrátit celý proces ta, že člověk začne mládnout. Nový preparát by mohl pomoci zázračně opravovat poškozenou DNA a dokonce chránit astronauty před solárním zářením při letu na Mars.  

Tým výzkumníků tento lék vyvinul poté, co se mu podařilo objevit klíčový signalizační proces v DNA kdy se ke svému objevu dospěl vyvinula lék poté, co objevil klíčový signalizační proces související s obnovou DNA a stárnutím buněk. O objevu informoval deník Daily Mail.

DNA je nukleová kyselina, která je nositelkou dědičnosti u buněčných organismů. Je v ní kódována veškerá informace nutná pro růst a přežití organismu.

Při provádění pokusů na myších vědci zjistili, že objevená látka dokáže přímo opravit DNA poškozenou buď radiačním ozářením nebo přirozeným procesem stárnutí.

„Po pouhém týdnu léčby pomocí našeho léku byly buňky velmi staré myši nerozeznatelné od buněk mladých myší,“ uvedl profesor David Sinclair, autor objevu.

  • Vědci objevili klíčový signalizační proces umožňující opravu DNA
  • Tento proces použili pro výrobu léku, který dokáže zastavit stárnutí
  • Pokusy na myších odhalily, že preparát dokázal opravit poruchy v DNA již za týden
  • NASA chce tuto novou technologii použít na ochranu astronautů před solárním zářením

Testování léku na lidech by mělo být zahájeno během šesti měsíců.

„Máme na dosah bezpečný a efektivní lék, který dokáže zabránit stárnutí. Pokud se testování bude vyvíjet dobře, je možné, že během tří až pěti let bude náš revoluční lék volně dostupný lidem,“ prohlásil Sinclair.

Léky pro Mars

Práce Sinclairova týmu zaujala americkou NASA, která se dlouhodobě zabývá otázkou, jak spolehlivě ochránit zdraví astronautů v průběhu mise na Mars, která by trvala celkem 4 roky.

Jedná se o podstatný problém, jelikož k předčasnému stárnutí a jiným typům poškození buněk astronautů vlivem kosmického záření dochází i v průběhu krátkých pobytů ve vesmíru.

Mimo to po svém návratu z kosmu lidé trpí ochabnutím svalů, ztrátou paměti a jinými negativními symptomy.

Při dlouhé cestě na Mars by negativní dopady na člověka byly pochopitelně mnohem horší. Astronautům by během několikaleté mise odumřelo pět procent buněk a pravděpodobnost, že se u nich objeví rakovina, by se blížila 100 procentům.

Proto nepřekvapí, že profesor Sinclair a jeho kolega Dr. Lindsay Wu se svým zázračným objevem na obnovu DNA v loňském roce zvítězili v soutěži iTech, kterou pořádala právě NASA.

Kosmické záření ale není pouze problémem kosmonautů. Týká se každého cestujícího letadlem. Například pasažéři letící na lince Londýn-Singapur-Melbourne jsou vystaveni stejné radiaci, jako při klasickém rentgenu hrudníku.

Revoluční anti-stárnoucí tablety Sinclairova týmu by tedy, teoreticky, mohly zmírňovat negativní dopady na DNA u všech pravidelných leteckých pasažérů (u jednorázového letu jsou dopady související s ozářením absolutně zanedbatelné).

Lidské buňky sice umí přirozeně provádět opravy DNA, poškozené například opalováním. Jenže tato schopnost samovolných, přirozených oprav se rapidně snižuje s přibývajícím věkem.

Experimenty, které vědecký tým Univerzity v Novém Jižním Walesu provádí na myších, naznačuje, že nový lék může být vědeckým průlomem, který v důsledku může někdy v budoucnu lidstvu přinést tolik vysněnou nesmrtelnost. (sfr)