Do vinohradů míří specializovaní vinařští roboti, kteří jsou naprogramováni k tomu, aby vyráběli lepší víno, než jaké doposud produkovali lidé.

Pracovní místa jihomoravských a dalších vinohradníků v Česku jsou vážně ohrožena. Tedy asi ne dnes, ale v blízké budoucnosti určitě. Do vinohradů totiž míří specializovaní vinařští roboti, kteří jsou naprogramováni, aby udělali lepší víno než klasičtí lidští vinaři. 

Robot příhodně pojmenovaný VineRobot je vybaven senzory, které u vinné révy měří důležité údaje, jako je její vývoj, hladina podzemní vody či produkce a kompozice hroznů. Všechna tato data pak bezdrátově odesílá majiteli vinohradu pro další analýzu.

Pěstování vinné révy je komplikovaný proces. Každá drobnost je nesmírně důležitá, jediná vada a víno nebude dobré. Majitel vinice tak musí například pečlivě sledovat hladinu vody pod vinohradem, množství slunečního záření dopadajícího na hrozny a v neposlední řadě musí přesně zvolit správný moment, kdy má sklizeň začít.

A právě v těchto úkolech mu může nově představený VineRobot pomoci. Díky svým senzorům, která všechna tato potřebná data měří, má majitel vinice komplexní představu o kvalitě vypěstovaných hroznů.

„Roboti, jako je ten náš, nemají vinaře nahradit. Mají jim pouze usnadnit práci,“ řekl Javier Tardaguila ze španělské University of La Rioja.

„Náš robot dokáže předpovědět produkci hroznů a dokonce i říct jejich stupeň zralosti, aniž by se jich musel dotýkat,“ doplnil Francisco Rovira z Agricultural Robotics Laboratory.

Vědci stojící za tímto projektem věří, že použití VineRobota každoročně zvýší výnosnost sklizně a víno z vinic bude lepší.
VineRobot však nemusí sloužit pouze na vinohradech. Jakákoliv farma může profitovat z jednoduše dostupných dat, která robot shromažďuje.

Vědecký tým doufá, že během letošního roku se mu povede vylepšit prototyp robota tak, aby se dokázal samostatně a bezpečně po vinicích pohybovat.

„Robotika a přesné zemědělství umožňují producentům zlepšit konkurenceschopnost svých farem,“ dodávají Tardaguila a Rovira. (sfr)