Favoritka prezidentských voleb ve Francii Marine Le Penová se v Kremlu setkala s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, kterého prý obdivuje. (Foto: Twitter)

Kreml fandí Le Penové. Šéfka Národní fronty a favoritka francouzských prezidentských voleb Marine Le Penová se v Moskvě sešla s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Le Penová se prohlašuje za Putinovu obdivovatelku. Podpořila ruskou anexi Krymu a nyní se do Moskvy vypravila na pozvání předsedy dolní komory ruského parlamentu Leonida Sluckého.

„Přikládáme velkou důležitost našim vztahům s Francií a snaze udržovat hladké vztahy s držiteli moci i opozičními zástupci,“ prohlásil Putin.

Moskva si podle jeho slov vyhrazuje právo setkávat se, s kým chce, ať už v Evropě, či ve Spojených státech, ale nevměšuje se do cizích záležitostí.

„Nechceme nijak ovlivňovat události,“ reagoval Putin v narážce na podezření, že se ruští hackeři a zpravodajci snaží ovlivňovat volby.

Moskva to odmítá a odmítl to na tiskové konferenci i mluvčí Kremlu Peskov, když popřel, že by se Rusko nějak podílelo na financování kampaně Národní fronty a Le Penové.

Le Penová je v Rusku už počtvrté

Předsedkyně Národní fronty během setkání podle svých slov hovořila mimo jiné o boji proti islamistickému terorismu a uvedla, že za tímto účelem je nezbytné účinně sdílet informace. Před setkáním s Putinem promluvila před zahraničním výborem Státní dumy.

„Nevidím žádný důvod, jenž by ospravedlňoval nepřátelský postoj současných francouzských čelných představitelů vůči Rusku,“ uvedla před výborem.

Le Penová je v Rusku od roku 2011 již počtvrté. Schvaluje ruskou anexi Krymu. V roce 2014 půjčila její straně ruská soukromá banka spojovaná se státní mocí devět milionů eur (zhruba čtvrt miliardy korun). To vzbudilo obavy, že stranu podporuje Moskva. Národní fronta tehdy půjčku vysvětlovala tím, že francouzské banky jí půjčit odmítaly.

První kolo francouzských prezidentských voleb je plánováno na 23. dubna a průzkumy slibují Le Penové postup do rozhodujícího, druhého kola, které bude 7. května.

(pel)