Zaměstnanci automobilky Škoda Auto v Česku dostanou vyšší odměny než jejich kolegové z německého koncernu Volkswagen.

Zaměstnanci automobilky Škoda Auto v ČR dostanou vyšší odměny než jejich kolegové z německého koncernu Volkswagen. Hlavním důvodem je, že v sousední zemi dělníci zaplatí na daních více než ti v Česku. Vysoké zaměstnanecké bonusy financují kupující v přemrštěných cenách vozů.

Zaměstnanci Škody Auto dostanou dva bonusy ve výši 45 tisíc korun, celkem tedy 90 tisíc korun. Řadoví zaměstnanci Volkswagenu pak mají dostat jednorázovou prémii 3950 eur, což je zhruba 106,7 tisíce korun.

„Co se týče celkového součtu bonusů a jednorázových plateb, jež budou letos vyplaceny, ty se poprvé v historii téměř rovnají loni vyplacenému bonusu v západoněmeckých továrnách Volkswagen,” uvedli odboráři.

Protože však v Německu platí vyšší progresivní zdanění, čeští zaměstnanci tak poprvé dostanou v čistém na své účty větší peníze než němečtí kolegové.

Podle předsedy odborů Jaroslava Povšíka přijde společnost Škoda vyplacení bonusů celkem na 1,5 miliardy korun.

Provozní zisk automobilky Škoda Auto se loni zvýšil o 30,9 procenta na 1,2 miliardy eur (32,4 miliardy korun). K růstu přispěla zejména optimalizace nákladů a pozitivní mix objemu prodeje a nabídky produktů. Tržby se zvýšily o 9,8 procenta na 13,7 miliardy eur (370,2 miliardy korun).

(pel)