Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) tvrdí, že si ho nynější ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš chtěl koupit.

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) tvrdí, že si ho nynější ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš chtěl koupit. Nabízel mu prý hvězdnou kariéru, když půjde na ruku Agrofertu. Kalousek to ale odmítl. Uvedl to v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Kalousek v rozhovoru uvedl, že Babiš si kupoval své státní zástupce, policisty i politiky. Také on sám prý dostal nabídku, ale odmítl ji.

„Je rok 2004, střecha hotelu Adria, kde mi Andrej Babiš řekl, že si vybrali tři mladé nadějné politiky, každého z jiné strany: Stanislava Grosse (ČSSD), Ivana Langera (ODS) a mě. A že stojí o spolupráci. Že bude kompenzovat politickou kariéru s tím, že politická rozhodnutí ve prospěch Agrofertu jsou samozřejmostí,“ podotkl Kalousek.

Ten oběd prý tehdy skončil tak, že si ho Kalousek zaplatil sám a od té doby se s Babišem nemají rádi.

„Na samém začátku mi bylo sděleno, že ´my´, tedy Andrej Babiš a nevím kdo dál, jsme schopni vám třem zajistit hvězdnou politickou kariéru, když vy nás budete poslouchat. A při té příležitosti mi byla sdělena i jména těch dvou,“ řekl.

Za úspěchem Langera a Grosse stál Babiš, myslí si Kalousek

Na policii se tehdy Kalousek neobrátil, protože to podle něj nebyla korupce.

„Mně úplně stačilo, že jsem ho poslal do háje. Neviděl jsem důvod, proč se v tu chvíli obracet na policii,“ řekl.

Jak by měla spolupráce konkrétně vypadat, však neuvedl.

„Vzhledem k tomu, že svého času Stanislav Gross a Ivan Langer byli velmi populární politici, tak o tom svou představu zjevně měl,“ dodal.

Vyjádřil se také ve smyslu, že se Babišovi tehdy podařilo pro spolupráci získat zmíněné dvě osoby: Ivana Langera, který se stal v roce 2006 ministrem vnitra, a dnes již zesnulého Stanislava Grosse, jenž šéfoval vnitru do roku 2004 a následně se stal premiérem.

„Nepochybuji o tom,“ uvedl Kalousek na dotaz, zda za jejich úspěchem stál Babiš. Jezdili za ním prý do Průhonic, kde je úkoloval a oni ho „poslouchali jako hodinky“.

„Jaké výhody on poskytl Stanislavu Grossovi nebo Ivanu Langerovi, nevím, můžu se jen domýšlet,“ doplnil.

Obchody Agrofertu a státu jsou podezřelé 

Kalousek se domnívá, že všechny následující obchody mezi Agrofertem a státem minimálně vzbuzují podezření.

„Nemusí to být pravda, nicméně je fakt, že politici ČSSD i ODS byli Babišovi vždy velmi nakloněni. Jsou tady velké případy. To, že dostal Unipetrol, i když na něj neměl nárok, rok ho tuneloval a pak ho zase vrátil. To bylo jen pro mimořádně dobré vztahy s ČSSD,“ řekl.

Stejně to Kalousek vidí i s luxusním Čapím hnízdem.

„Čapí hnízdo, kde všichni experti psali, že je to nesmysl a neživotaschopné, mu podepsal člen ODS. Hovoří-li Andrej Babiš dnes o matrixu, tak základna jeho moci je právě v matrixu. Ten matrix jsou dobré vztahy s politiky ODS a ČSSD. V roce 2004 to chtěl trochu vykompenzovat a koupit si politika ještě z jedné strany, ten ho odmítl a od té doby se nemáme příliš rádi,“ uzavřel své tvrzení o tom, jak to vše mělo být.

Babiš slova bývalého ministra financí odmítl

„Zoufalství Kalouska v boji proti mně a ve lžích dosáhlo nového rozměru. Jsou to lži a nesmysly,“ popřel následně Kalouskova slova Babiš.

Ani Langer o žádné dohodě neví. S Babišem se podle svých slov setkal dvakrát – při otevření sokolovny a pak poté, co ukončil působení ve veřejných funkcích.

Gross se ke svému vztahu k Andreji Babišovi vyjádřil v roce 2013, když média spekulovala o jejich blízkých vztazích.

„Naše vztahy nikdy nebyly tak blízké, jak se tradovalo,“ řekl tehdy.

(pel)