Energtický gigant ČEZ za rok 2016 snížil čistý zisk o 29 procent na 14,6 miliard korun.

Zisk energetického gigantu ČEZ se oproti roku 2009 propadl o 38 miliard na 14,6 miliard korun. Tržby klesly o tři procenta na 203,7 miliardy korun. Podnik doplácí na nízké ceny energií a odstávky elektráren. Představenstvo zároveň navrhlo vyplatit dividendu 33 korun na akcii.

Čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy klesl o 29 procent na 19,6 miliardy korun. Provozní zisk EBITDA se snížil o jedenáct procent na 58,1 miliardy. Jedná se o velký pokles oproti roku 2009, kdy firma ohlásila nejvyšší zisk v české historii 51,9 miliardy korun.

Za poklesem zisku stojí podle ČEZ hlavně pokles cen elektřiny, kterou firma prodává i na několik let dopředu.

„Přes pokles výroby elektřiny v jaderných elektrárnách se podařilo v loňském roce navýšit o procento celkovou výrobu elektřiny, a to zvýšenou výrobou v uhelných a plynových zdrojích,” řekl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

K tomu podle něj přispěl zejména stabilní provoz všech tří komplexně obnovených bloků Elektrárny Prunéřov.

Firma ale vyrobila mnohem méně elektřiny ve svých jaderných elektrárnách, protože musela kvůli problémům při kontrolách svarů na mnohem delší dobu odstavit jaderné bloky.

Kvůli poklesu zisku představenstvo firmy navrhne vyplatit dividendu za loňský rok 33 korun na akcii, což odpovídá celkové hodnotě 17,8 miliardy korun.

Dlouhodobě přitom ČEZ vyplácel 40 korun, se kterými počítá i státní rozpočet. Stát jako majoritní akcionář by měl dostat 12,4 miliardy korun. Výše dividendy se vypočítává z očištěného zisku, který loni činil 19,6 miliardy korun oproti 27,7 miliardy korun v roce 2015.

„Návrh dividendy reflektuje aktualizovanou dividendovou politiku společnosti, jejíž aktualizace spočívá v dočasném rozšíření výplatního poměru na 60 až 100 procent z konsolidovaného čistého zisku Skupiny ČEZ očištěného o mimořádné vlivy,“ uvedla firma.

V letošním roce předpokládá firma potenciální čistý zisk 4,8 miliardy korun, ale jen v případě, že držitelé konvertibilních dluhopisů uplatní letos své právo vzít si akcie MOL místo hotovosti. Očekávání pak může zlepšit případný prodej uhelné elektrárny Počerady.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií.

(pel)