Nováčkem mezi dolarovými miliardáři je spolumajitel EPH a fotbalové Sparty Daniel Křetínský. Nejbohatším Čechem zůstává Petr Kellner.

Petr Kellner zase zbohatl a zůstává nejbohatším Čechem. Jeho majetek má hodnotu 306 miliard korun (12,2 miliardy dolarů). Nováčkem v žebříčku je Daniel Křetínský, jehož majetek poprvé dosáhl hodnoty více než miliardy dolarů.

Druhé místo si drží ministr financí Andrej Babiš (ANO) s majetkem 85 miliard korun. Dohání tak amerického prezidenta Donalda Trumpa. Babiš je chudší „pouze“ o 100 milionů dolarů, jmění Trumpa žebříček Forbesu vyčíslil na 3,5 miliardy dolarů.

„Oba podnikatelé a politici sice vložili své firmy do svěřenského fondu/trustu, zároveň jsou však nadále příjemci benefitů plynoucích z těchto majetků, takže v žebříčku nejbohatších lidí světa zůstávají,“ doplnil Forbes.

Třetí se z Čechů umístil většinový majitel realitní skupiny CPI Radovan Vítek s 60 miliardami korun.

Nováčkem mezi dolarovými miliardáři je spolumajitel Energetického a průmyslového holdingu (EPH) a spolumajitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský s majetkem asi 50 miliard korun.

Češi ovládají jmění ve výši 590 miliard korun

Světové prvenství si udržel zakladatel Microsoftu Bill Gates, jehož majetek se odhaduje na 2,2 bilionu korun (86 miliard dolarů). Gates je v čele světového žebříčku za posledních 23 let již poosmnácté.

Na seznam lidí s majetkem přesahujícím miliardu dolarů se letos dostalo 2043 lidí, loni jich bylo o 233 méně.

Čechů je mezi nimi šest a dohromady ovládají jmění ve výši 23,5 miliardy dolarů, což je v přepočtu 590 miliard korun.

Kellner se na žebříčku propadl z loňského 96. místa na letošní 105. Babiš obsadil 564. pozici a Vítek 867.

Českou šestici doplňuje Karel Komárek s majetkem 55 miliard korun na 939. místě, Daniel Křetínský se jměním odhadovaným na 50 miliard korun je na 1030. místě a Pavel Tykač s majetkem za zhruba 33 miliard korun na 1567. pozici.

(pel)