Donald Trump obvinil Německo z toho, že dluží obrovské peníze alianci NATO a zaútočil na Německo také s požadavkem, aby platilo více peněz Spojeným státům za obranu.

Trump vydírá Německo a Merkelovou. Podle Trumpa dluží Německo obrovské množství peněz Severoatlantické alianci. Německo prý také musí začít platit mnohem více peněz Spojeným státům za obranu. Americký prezident Donald Trump to uvedl po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. 

Americký prezident Donald Trump sice v sobotu označil své páteční setkání s Merkelovou za „skvělé“. Německo však současně obvinil z toho, že „dluží NATO hromadu peněz“. Na nejsilnější zemi Evropské unie zaútočil Trump současně s požadavkem, aby Německo platilo Spojeným státům mnohem více za obranu.

„Navzdory tomu, co jste slyšeli z nepravdivých zpráv, jsem měl s německou kancléřkou Angelou Merkelovou skvělou schůzku. Nicméně Německo dluží alianci NATO obrovskou sumu peněz a Spojené státy musejí dostávat mnohem více peněz za mohutnou a velmi drahou obranu, kterou poskytují Německu!“ uvedl Trump.

Za nejsilnější a nejvíce vypovídající moment jednání Trumpa s Merkelovou v Bílém domě považují mnohá média to, že americký prezident nepodal kancléřce ruku v situaci, kdy se ho zeptala, zda si před novináři a fotografy mohou symbolicky potřást pravicemi.

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer však později situaci vysvětlil tím, že šlo o nedorozumění. Americký prezident Donald Trump prý nereagoval na kancléřčinu otázku, zda vyhoví novinářům a podají si ruce, protože ji neslyšel..

Trump na tiskové konferenci mimo jiné uvedl, že on i Merkelová mají společné to, že je odposlouchávala administrativa bývalého prezidenta Baracka Obamy. (sfr)