Favorizovaný bojovník proti migrantům Geert Wilders skončil v nizozemských volbách druhý. Volby jasně ovládl stávající premiér Mark Rutte.

Bojovník proti islámu a Evropské unii, Geert Wilders a jeho Strana pro svobodu, neuspěli v parlamentních volbách v Nizozemsku. Volby ovládla Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) stávajícího premiéra Marka Rutteho. Původně favorizovaná Wildersova strana skončila druhá a za lidovci výrazně zaostala.

Lidová strana pro svobodu a demokracii bude mít ve 150-členném parlamentu 33 křesel. VVD si oproti výsledkům voleb z roku 2012 o 8 křesel pohoršila, i tak ale zůstává na politicky rozdrobené scéně nejsilnější stranou.

„Nizozemsko řeklo ne špatnému druhu populismu,“ okomentoval výsledky stávající premiér Rutte.

Druhá Strana pro svobou se bude muset spokojit s 20 mandáty, za lidovci výrazně zaostala.

 „Vítězství není takové, v jaké jsme doufali. Není to třicet křesel, ve která jsem doufal, ale nastane vlastenecké jaro,” řekl Wilders.

Třetí místo připadlo Křesťanskodemokratické výzvě (CDA) a čtvrté Demokratům 66, obě formace získaly po 19 křeslech.

Socialistická strana (SP) a Zelená levice (GL) mají shodně 14 poslanců. Zatímco SP si oproti minulým volbám o 1 mandát pohoršila, ekologická strana se ziskem 10 nových poslanců zaznamenala mimořádný úspěch.

Mezi hlavní poražené patří Strana práce (PvdA), která dosud měla 38 křesel a která se nově bude muset spokojit jen s devíti mandáty. Do parlamentu se dostalo ještě šest dalších stran, které získaly od dvou do pěti křesel.

Někteří evropští politici už vyjádřili radost z výsledků

Politické elity v Evropě si oddychly. V Nizozemsku zůstává vše při starém a Wildersem avizované referendum o budoucnosti v Evropské unie není na pořadu dne. Původně favorizovaný kandidát na vítěze také veřejně vystupoval proti migraci a uprchlíky odmítal.

Nizozemci podle šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera hlasovali proti extremismu, podobný názor zastávají i další političtí předáci napříč Evropou.

„Těším se na další dobrou spolupráci jako přátelé, sousedé a Evropané,“ sdělila v telefonické gratulaci Ruttemu německá kancléřka Angela Merkelová.

„Gratulace Nizozemsku za to, že zastavila vzestup krajní pravice,“ uvedl na twitter francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault.

„Protievropská pravice volby v Nizozemsku prohrála,“ napsal italský premiér Paolo Gentiloni s tím, že zemi tak nehrozí odchod z Evropské unie, jak v kampani sliboval Wilders.

Podle Gentiloniho je nyní nutné, aby se Evropa změnila a vzkřísila.

(pel)