EU rozhodla: muslimky do práce nesmí nosit šátek.

Muslimky mají smůlu a do práce musí chodit bez muslimského šátku. Zaměstnavatelé v zemích EU nyní mohou svým zaměstnancům zakázat nosit šátky a další součásti oblečení, které jsou náboženskými symboly. Rozhodl o tom Evropský soudní dvůr.

Evropský soudní dvůr posuzoval případ dvou muslimek z Belgie a Francie. Ty byly kvůli šátku propuštěny z práce, protože si ho odmítly sundat.

„Vnitropodnikové nařízení, které zakazuje viditelné nošení jakéhokoli politického, filozofického či náboženského znaku, není přímou diskriminací,“ uvedl soud EU.

Jedná se o první podobné rozhodnutí unijní justice. Rozhodnutí má dopad na celou Evropskou unii, především pak ale na Francii a Nizozemsko, kde je téma islámu a migrace klíčovým prvkem předvolebních kampaní.

Podle verdiktu se ovšem může jednat o nepřímou diskriminaci, pokud zaměstnavatel znevýhodňuje jedno nebo jen některá náboženství. Avšak i to lze podle lucemburského soudu ospravedlnit, pokud se podnik snaží zachovat neutralitu vůči zákazníkům.

Advokátky muslimek argumentovaly proti podobným zákazům především tím, že nošení šátků nijak nesnižuje schopnost žen vykonávat jejich pracovní úkoly.

Zákaz zahalování na veřejnosti

Zákon zakazující nošení závojů a šátků zahalujících obličej na veřejnosti vstoupil ve Francii jako v první zemi na světě v platnost v dubnu 2011. Francouzský zákon ve své formulaci vylučuje použití islámských burek a nikábu, což je závoj, který na rozdíl od burek nezahaluje oči, na ulici, v parku a v obchodech.

Muslimské šátky jsou zakázány také ve vybraných městech ve Španělsku, Rakousku, Nizozemsku či Švýcarsku.

Ve Velké Británii od roku 2007 mohou ředitelé škol zakázat muslimským žákům nosit šátky zcela zakrývající obličej, pokud usoudí, že to ohrožuje bezpečnost nebo výuku.

V mnoha zemích světa včetně Česka pak platí zákaz zahalování tváře na veřejných shromážděních či sportovních utkáních.

(pel)