Německo rozhodlo: Evropa přijme čtvrt milionu uprchlíků ročně, slíbila kancléřka Angela Merkelová.

Německá kancléřka Angela Merkelová rozhodla s nizozemským premiérem Markem Ruttem, že Evropa ročně přijme 250 tisíc urpchlíků. Kancléřka to se šéfem nizozemské vlády prý loni slíbila Turecku. Tvrdí to novinář listu Die Welt Robin Alexander, který o vyjednávání dohody mezi Evropskou unií a Tureckem o migraci napsal knihu.

Dohoda EU s Ankarou schválená loni 18. března přispěla k výraznému snížení počtu syrských uprchlíků, kteří z Turecka vyrážejí do Řecka a posléze dalších zemí Evropské unie. Stanoví, že země EU převezmou přímo z Turecka jednoho Syřana výměnou za každého občana této země, který se nelegálně dostane do Řecka a to ho vrátí na turecké území.

Součástí dohody byl podle německého novináře i příslib Merkelové a Rutteho, že Evropa ročně z Turecka přijme až 250 tisíc syrských uprchlíků.

 Alexander se přitom podle listu Die Welt odvolává na několik osob, které se vyjednávání účastnily a s nimiž hovořil během rešerší na knize „Pod tlakem – Merkelová a uprchlická politika“ (Die Getriebenen – Merkel und die Flüchtlingspolitik).

Ostatní členské země EU podle Alexandera při konečném schvalování ujednání s Tureckem o „džentlmenské dohodě“ mezi Merkelovou, Ruttem a tehdejším tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem nevěděly. Jde navíc o další informaci, kterou se občané dozvídají zpětně. Stejně jako plán Německa v září 2015, v době nejhorší migrační krize, kdy země plánovala uzavřít hranici s Rakouskem a vracet zpět žadatele o azyl.

Tehdy se podle deníku Welt am Sonntag kancléřka Angela Merkelová a její ministři dohodli, že pošlou tisíce policistů, kteří měli následující večer uzavřít hranice. Tento plán byl ale zastaven jen několik hodin předtím, než měli být policisté vysláni.

Před dohodou s Tureckem a uzavřením takzvané balkánské trasy, po které imigranti do Evropy mířily, dorazilo jen do Německa v roce 2015 téměř 900 tisíc běženců. Nyní jich přichází zhruba 15 tisíc měsíčně.

(pel)