Turecký ministr se chtěl v Nizozemsku zúčastnit politického mítinku místních příznivců prezidenta Erdogana.

Nizozemsko v sobotu nepovolilo tureckému ministrovi zahraničí Mevlütovi Çavuşogluovi přistát v Rotterdamu. Turecký ministr se chtěl v Nizozemsku zúčastnit manifestace místní turecké páté kolony v rámci kampaně před referendem, které má z tureckého prezidenta Erdogana učinit neomezeného vládce země. Turecký prezident za to Nizozemce nazval fašisty.

Nizozemská vláda oznámila, že tureckému letadlu zrušila povolení přistát z bezpečnostních důvodů a nutnosti zachovat veřejný pořádek. Nizozemci navíc uvedli, že si nenechají vyhrožovat sankcemi. Turecký ministr zahraničí Çavuşoglu totiž dříve v televizi hrozil tvrdými sankcemi, pokud by mu Nizozemci překazili setkání s nizozemskými krajany. Podle nizozemské vlády tyto výhružky znemožnily snahu o rozumné východisko.

„Můžete zakázat našemu ministrovi zahraničí letět, ale uvidíme, Holandsko, jak po tomto budou vaše letadla létat do Turecka,” prohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle něj se výhružka vztahuje na diplomaty, nikoliv na běžné občany. Nizozemci se podle něj projevili jako „pozůstatky nacismu” a „fašisté”.

Çavuşoglu měl v úmyslu se v sobotu v Rotterdamu zúčastnit politického mítinku na podporu nadcházejícího referenda o změně turecké ústavy, která má dát do rukou tamního prezidenta neomezenou moc. Rotterdamský starosta Ahmed Aboutaleb však akci v pátek zakázal.

Turečtí politici se v rámci kampaně před referendem snaží získat podporu i za hranicemi, mimo jiné v Německu, kde žijí až 3 miliony Turků, z nichž se až polovina může hlasování zúčastnit. Německé úřady však některé mítinky s tureckými ministry zrušily. Erdogan postup Němců přirovnal k nacistickým praktikám ve 30. letech minulého století.

(mir)