Ministr financí Andrej Babiš (ANO) je hrozbou pro Česko, protože chce získat absolutní a nekontrolovatelnou moc. Varoval před tím premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na sjezdu strany.

Premiér Bohuslav Sobotka varoval před ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a označil ho jako hrozbu pro Česko. Podle Sobotky je Babiš člověk, který chce získat absolutní a nekontrolovatelnou moc.

Sobotka na Babiše zaútočil na sjezdu ČSSD, kde obhájil post předsedy strany.

„Není sociálně citlivý miliardář, je to člověk, který chce získat absolutní a nekontrolovanou moc,“ řekl.

Babiš Sobotkovo tvrzení, že nemá rád demokracii, odmítl.

„Nechápu, že se mnou pan premiér tři roky sedí ve vládě, když tohle říká. Není to pravda. Já mám rád demokracii. Ale ne takovou, kde premiéra řídí lobbistická agentura Bison and Rose, vlivný právník Pokorný, a on jde na ruku jejich zájmům,“ řekl Babiš.

V tajné volbě předsedy ČSSD dostal Sobotka dvě třetiny hlasů delegátů sjezdu. Volilo ho 460 delegátů, 201 nikoli. Dával najevo, že s volebním výsledkem je spokojen.

„Je to silný okamžik, protože jsem byl zvolen počtvrté do vedení sociální demokracie. Tohle se v novodobé historii povedlo jenom jednomu předsedovi, a to byl Miloš Zeman,“ pochvaloval si výsledek Sobotka.

Post ve vedení strany obhájil i Sobotkův zástupce a ministr vnitra Milan Chovanec. Vyjádření Sobotky a Chovance po jejich znovuzvolení naznačuje povolební strategie ČSSD. Koalice Babišem je možná jen v případě volebního vítězství ČSSD, koalice spolu s ODS a TOP 09 nikoli.

„Nemusíme být ve vládě za každou cenu,“ uvedl nynější premiér.

(pel)