"Obyčejní" lidé dotují surfování na internetu a volání státním úředníkům.

„Obyčejní“ lidé dotují v Česku ceny mobilních dat a volání pro státní zaměstnance. Mobilní operátoři tak svými supervýhodnými nabídkami v podstatě uplácejí státní aparát. Běžní zákazníci pak mají surfování na internetu i volání o dost dražší oproti státním úředníkům nebo ministrům. Na problém upozornil deník idnes.cz.

Registr smluv odhalil výhodné nabídky mobilních operátorů při množstevních slevách. Díky dohodě s O2 se mohou radovat například zaměstnanci Vojenských lázeňských a rekreačních zařízení, která spadají pod ministerstvo obrany. Neomezené volání, ale i neomezený internet dostanou za 199 korun bez daně.

„Cena služeb se odvíjí mimo jiné od nákladů na obsluhu zákazníka, které jsou u firem řádově nižší – zatímco firemního zákazníka s jednou kontaktní osobou obsluhuje často pouze jeden obchodník, o rezidentní zákazníky se starají stovky zaměstnanců v prodejnách po celé republice a na zákaznické lince,“ uvedla mluvčí O2 Jitka Pajurková.

Pro běžné zákazníky jsou takto výhodné nabídky utopií. Většina Čechů se za téměř čtyřnásobek – 749 korun – musí spokojit při neomezeném volání pouze s 1,5 GB dat za měsíc. To platí pro fyzické osoby.

Operátoři nechtějí nabídky zveřejňovat

Povinnost nabídky s množstevními slevami zveřejňovat na internetu, jak nařizuje zákon, se přitom v některých případech setkal s nevolí operátorů. Přesvědčilo se o tom ministerstvo školství, které nejdřív v lednu zveřejnilo smlouvu se společností Vodafone včetně ceníku, aby ji z registru zase smazalo a vrátilo jen kopii bez uvedených cen.

„Zástupce společnosti Vodafone čerpal v té době dovolenou, proto o uveřejnění smlouvy v registru smluv nevěděl. Po návratu nás požádal, aby ceny v položkovém rozpočtu nebyly zveřejněny, protože se jedná o koncepci jejich obchodní strategie. Ceny v položkovém ceníku jsme pak vygumovali,“ vysvětlila Jarmila Balážová, mluvčí ministerstva školství.

Ministerští úředníci mají neomezené volání za 27 korun měsíčně a k tomu si mohou přidat balíček 20 GB dat za 70 korun. Jiná ministerstva, například dopravy, smlouvy začerňují rovnou. A ministerstvo práce a sociálních věcí zase nechce údaje o tom, za kolik jeho pracovníci volají a surfují na internetu, zveřejňovat proto, že prý se bojí žaloby.

Že by si podobné snížení tarifu vyjednal i běžný zákazník, podle operátorů moc pravděpodobné není.

„Snížit ceny nebo přidat data je velmi jednoduché. My do produktů přidáváme jiné věci, které se nedají tak jednoduše srovnat a změřit. Dáváme do našeho tarifu za 749 korun každý měsíc voucher v hodnotě 200 korun na O2 Active, za které si můžete koupit digitální obsah – knihu nebo hudbu. Nebo zákazníkovi nabízíme k tarifu pojištění,“ řekl generální ředitel O2 Tomáš Budník.

(pel)