Země Beneluxu pozvaly Česko a ostatní státy Visegrádu na jednání o budoucnosti Evropské unie.

Země Beneluxu pozvaly Česko a zbývající země visegrádské čtyřky do Nizozemska na jednání o tom, kam v budoucnu bude směřovat Evropská unie (EU). Diskutovat se ale bude i o dalších věcech.

„Rozhodli jsme se pozvat visegrádské země do Nizozemska ke společnému jednání s Beneluxem. A později v tomto roce budeme mít i jednání s pobaltskými státy, také o budoucnosti unie,“ řekl nizozemský premiér Mark Rutte.

Členové středoevrospké visegrádské čtyřky – Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko – pozvání přijali. Setkání by se podle informací mělo uskutečnit do léta.

Rutte záměr uspořádat setkání v Nizozemí oznámil po schůzce s belgickým premiérem Charlesem Michelem a lucemburským předsedou vlády Xavierem Bettelem. Státy Beneluxu tvoří Belgie, Lucembursko a Nizozemí, kde by měla proběhnout i plánovaná schůzka.

Podle zástupce jedné z visegrádských zemí se o věci začalo mluvit v Bruselu na večeři, kde se sešli ministři zahraničí obou uskupení před jednáním šéfů diplomacií celé osmadvacítky. Iniciátorem nápadu bylo údajně Polsko, nynější předsednická země V4.

Více k tématu: EU za 10 let: Evropská komise navrhla 5 scénářů vývoje Evropy do roku 2025

(pel)