Miloš Zeman na Hradě oficiálně oznámil svým příznivcům, že v příštím roce hodlá opět kandidovat na funkci prezidenta ČR (foto: Twitter).

Miloš Zeman bude v příštím roce opět kandidovat na funkci prezidenta České republiky. Zeman to oficiálně oznámil svým příznivcům na Pražském hradě při příležitosti slavnostní oslavy 4. výročí své inaugurace. V případě svého zvolení by tak Zeman mohl být prezidentem České republiky až do roku 2023.

„Oznamuji, že budu znovu kandidovat,” prohlásil Zeman před svými příznivci.

Na Pražský hrad přišly ve čtvrtek večer stovky pozvaných podporovatelů prezidenta Miloše Zemana.

Ten pro ně uspořádal ve Španělském sále oslavu čtvrtého výročí své inaugurace spojenou s koncertem vážné hudby.

Na konci oslavy Zeman oficiálně oznámil, že se začátkem příštího roku hodlá opět zúčastnit voleb prezidenta ČR a obhajovat tak svůj současný mandát.

Na akci bylo pozváno zhruba 1000 lidí.

Na Hrad tak přišli například Jan Veleba, šéf Strany práv občanů, dále bývalí ministři zemědělství Jaroslav Palas, dopravy Jaromír Schling či školství Marcel Chládek.

Dorazili také například herec Ivan Vyskočil či režisér Juraj Jakubisko, ale i předseda fotbalového svazu Miroslav Pelta, a předseda Jazzové sekce Karel Srp.

Ze současných politiků se oslav účastnila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) a místopředseda lidovců Jan Bartošek.

Na koncertu, který předcházel oznámení opětovné kandidatury,  zazněla například árie z Rusalky Měsíčku na nebi hlubokém od Antonína Dvořáka, árie Mařenky z Prodané nevěsty od Bedřicha Smetany nebo Pilky z Lašských tanců Leoše Janáčka.

Sobotkova nuda

Předseda vlády a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka komentoval Zemanovo rozhodnutí jít opět do voleb prezidenta slovy: „Kdyby Miloš Zeman nekandidoval, prezidentské volby by byly mnohem nudnější záležitostí. Přeji mu hodně sil do kampaně a jsem zvědav na další kandidáty“.

Zemanovi protikandidáti

Záměr ucházet se o funkci hlavy státu již dříve oficiálně oznámili podnikatel a textař Michal Horáček, podnikatel Igor Sládek a aktivista Marek Hilšer.

Samotný Horáček k Zemanově kandidatuře uvedl: „Je dobře, že Miloš Zeman kandiduje. Je čas, aby mu občané vystavili účet za ty virózy, urážky a lži. Postavím se mu s vírou, že máme na víc“.

V poslední době o své možné kandidatuře hovoří například končící šéf Akademie věd Jiří Drahoš, ale mluví se také o ministrovi obrany Martinu Stropnickém (ANO). (sfr)