Únorová inflace se vyšplhala na 2,5 procenta, potraviny v Česku jsou nejdražší v historii.

Ceny potravin v Česku jsou nejvyšší v historii. Inflace se díky intervencím ČNB v únoru zvýšila meziročně na 2,5 procenta. Zdražovaly tak hlavně právě potraviny a pohonné hmoty. Ceny rostly také v pohostinství, převážně v důsledku zavedení EET. 

Spotřebitelské ceny vzrostly ve srovnání s lednem o 0,4 procenta. Zdražovaly hlavně potraviny, a to v důsledku nepříznivého počasí v jihoevropských státech. Největším tahounem růstu byla zelenina, za kterou Češi platí meziročně o 17,3 procenta více. Ceny potravin jsou nejvyšší v historii.

Lidé si připlatí víc i za benzin a naftu, jejichž ceny se oproti lednu zvedly o více než pět procent.

Ceny však rostou napříč spotřebním košem, čemuž nahrává také rostoucí domácí spotřeba i mzdy, obojí způsobené nízkou nezaměstnaností.

Vliv na zdražování mělo podle analytiků i spuštění první vlny elektronické evidence tržeb loni v prosinci, která zvedla ceny v restauracích o přibližně tři procenta.

Proti loňsku se naopak snížily ceny v kategorii bydlení. Ceny zemního plynu klesly o 7,1 procenta a ceny tepla a teplé vody o 0,5 procenta.

Podle ekonoma Jana Bureše současný vývoj inflace potvrzuje odhad, ČNB rozhodne o ukončení měnových intervencí už ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Stabilní zhruba dvouprocentní inflací centrální banka podmiňovala ukončení devizových intervencí, které zahájila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 korun za euro. Guvernér ČNB Jiří Rusnok nedávno oznámil, že intervence budou pokračovat nejméně do konce prvního čtvrtletí (více čtěte zde).

(pel)