ČNB s oslabováním koruny nekončí, za intervence utratila už celkem 1,5 bilionu korun.

Česká národní banka (ČNB) utratila za intervence proti posilující koruně celkem už 1,5 bilionu korun. Banka při intervencích tiskne koruny, za které nakupuje eura. V lednu musela ČNB nakoupit eura až za 391 miliard korun. Jde o nejvyšší měsíční objem od zahájení intervencí v listopadu 2013. 

Režim devizových intervencí centrální banka zahájila s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR. Od té doby do konce ledna intervenovala v objemu zhruba 1,3 bilionu korun. Dosud měsíční rekord připadal hned na první měsíc intervencí, kdy centrální banka na devizovém trhu nakoupila eura za 202 miliard korun.

Za růstem objemu devizových intervencí je podle ekonomů rostoucí inflace a rostoucí očekávání investorů, že ČNB ukončí kurzový závazek v blízké době. Bankovní rada ČNB na počátku února zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení devizových intervencí vidí polovinu letošního roku. Rada dodala, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.

„Konec kurzového závazku nadále předpokládáme na zasedání ČNB 4. května. Poté očekáváme v průměru posílení domácí měny. Případný odliv spekulativního kapitálu však může korunu krátkodobě i oslabit, klidně i nad úroveň 27 korun za euro,“ uvedl ekonom Jakub Seidler.

Oslabený kurz koruny sice usnadňuje prodej exportérům, na druhou stranu Čechům zdražuje zboží z dovozu, nákupy v cizině a dovolené v zemích platících eurem.

Vzhledem k tomu, že spekulanti nakoupili velké množství korun a budou se je snažit prodávat, nemusí podle ekonomů koruna po opuštění kursového závazku hned posilovat, ale spíše kolísat.

(pel)