Češi by měli začít do politiky volit Romy. Cikáni jsou podle nejnovější zprávy amerického ministerstva zahraničí v Česku diskriminováni.

Utlačovaní Romové mají být v Česku povinně v parlamentu. A Češi se musí začít chovat vstřícně k migrantům. Požadují to po nás USA. Čeští občané by prý měli začít volit romské zástupce do vysoké politiky. Podle výroční zprávy amerického ministerstva zahraničí jsou prý Romové a migranti v Česku diskriminováni. 

Washington Praze každoročně vytýká problém se začleňováním početné romské menšiny, kterou odhaduje na 300 tisíc lidí. Nedostatečné zapojení Romů vidí Spojené státy i v politickém životě, ačkoli v zemi existují i romské strany.

„Žádní Romové nezasedají v parlamentu, ve vládě či u nejvyššího soudu, romští kandidáti neuspěli ani v regionálních volbách,“ uvedla zpráva.

K diskriminaci Romů podle zprávy dochází i v oblasti bydlení či na pracovním trhu.

Americká diplomacie si také všímá toho, že v ČR během roku v souvislosti s uprchlickou vlnou pokračovaly protiimigrační a protimuslimské nálady. Česko podle ní příliš dlouho zadržovalo migranty a žadatele o azyl v detenčních centrech.

Mezi další problémy jmenovala zpráva přeplněnost věznic, korupci u policie, násilí na ženách, zneužívání děti, obchod s lidmi, antisemitismus, diskriminaci osob s HIV, případně AIDS a také vykořisťování pracovníků z ciziny.

(pel)