Ministr financí Andrej Babiš (ANO) přiznal, že finanční správa nepostupuje vždy lidsky a s rozumem při ukládání pokut za chyby v kontrolních hlášeních. Babiš chce proto tresty související s kontrolním hlášením zmírnit. Desetitisícové pokuty budou nově úřady častěji podnikatelům promíjet.

„Dospěl jsem k názoru, že ne vždycky k tomu finanční správa přistupuje se selským rozumem a lidsky. Nerozlišuje vždycky mezi lidmi, co něco zatají a co udělají drobnou chybu,” zdůvodnil úlevy Babiš.

Plátci DPH, kteří dostali dvě pokuty za kontrolní hlášení v roce 2016, mohou požádat o jejich prominutí bez ohledu na příčinu pochybení. Letos to bude možné u jedné pokuty.

Nově budou mít také plátci daně možnost požádat o prominutí pokuty ve výši 10 až 50 tisíc korun, pokud jinak bezchybně plnili své povinnosti související s kontrolním hlášením. Žádost o prominutí bude možné podat do tří měsíců.

Postup zkritizovala ODS

Dosud se promíjely sankce pouze v důsledku živelní pohromy nebo špatného zdravotního stavu. Nově by také měla být prominuta pokuta ve výši 50 tisíc korun, když se plátce opozdí s reakcí na výzvu k podání kontrolního hlášení do pěti dnů.

Postup ministerstva a Finanční správy kritizovala ODS.

„Andrej Babiš poslední dobou připomíná hasiče, který je zároveň pyromanem. Nejprve nějaký oheň zapálí – nastaví vysoké pokuty, špatně napíše zákon o EET – aby jej následně s velkou slávou hasil a tvářil se jako zachránce,“ uvedl Jan Skopeček (ODS), který vyzval ke zrušení kontrolního hlášení.

Kontrolní hlášení ministr financí a šéf ANO prosadil loni v lednu. Mělo to být opatření v boji proti daňovým únikům. Týká se 500 tisíc poplatníků. Za jeho pozdní podání byla dosud pokuta až 30 tisíc korun. Pro plátce DPH z řad fyzických osob je lhůta pro jeho podání závislá na lhůtě přiznání DPH. Mohou ho podávat buď měsíčně, nebo čtvrtletně.

V uplynulém roce přitom bylo rozdáno za kontrolní hlášení 2500 pokut, při nichž bylo vybráno 102 miliónů korun.

(pel)