Vládní lidovci budou torpédovat další pokračování Babišovy EET. KDU-ČSL chce zabránit tomu, aby byly spuštěny další fáze EET, které by dopadly na zemědělce či řemeslníky.

Konec EET je na obzoru. Lidovci nechtějí dovolit další pokračování elektronické evidence tržeb. Lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka oznámil, že lidovci nebudou ve vládě, která by spustila 3. a 4. vlnu EET. Tyto fáze EET se podle platného zákona mají týkat zemědělců či řemeslníků.

Podle Jurečky však lidovci s dalšími vlnami EET (tedy se 3. a 4. vlnou) nesouhlasí.

„My třetí a čtvrtou vlnu odmítáme a budeme po volbách prosazovat, aby nenastala. Proto jsme prosadili to rozložení v čase, aby ta třetí a čtvrtá vlna byla po parlamentních volbách ,“ prohlásil místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka ve veřejnoprávní televizi.

Poukázal také na fakt, že prosazením EET ve vládě byla porušena koaliční smlouva, podle které měl náklady na zavedení EET hradit stát.

V praxi však náklady na EET hradí samotní podnikatelé, kteří museli investovat do nákupu speciálních elektronických pokladen a softwarového vybavení a mnohdy si museli také zakoupit a platit dostatečně kvalitní internetové připojení.

Jurečka jednoznačně odmítl, že by mohl být ministrem ve vládě, která by spustila třetí a čtvrtou vlnu EET.

Třetí vlna EET se má (od 1. 3. 2018) týkat například svobodných povolání, dopravy či zemědělství. Čtvrtá vlna EET má být spuštěna 1. června 2018, kdy dopadne i na řemeslníky a výrobce.

U osob, kterých se má EET týkat ve 3. a 4. vlně, je tato evidence podle Jurečky zbytečná. Většina řemeslníků podle něho stejně své služby fakturuje a tudíž není třeba příjmy znovu hlásit.

Přístup lidovců k EET částečně zpochybnil šéf TOP 09 Miroslav Kalousek (TOP09).

„KDU-ČSL prohlasovala zákon o EET bez výjimek, i třetí a čtvrtou vlnu. Teď to chtějí zachraňovat. Kdyby hlasovali proti, tak tady dnes EET vůbec neřešíme,“ uvedl.

Ten takové kritizoval nekonzistentní přístup lidovců k venkovu.

Ministr Jurečka totiž prosazuje zavedení dotací, které by měly zmírnit dopad EET na venkovské prodejny. Specifikoval dokonce, že by se na těchto dotacích měl ze třetiny podílel stát, ze třetiny kraj a ze třetiny obec.

„Nejprve zdecimuje obchodníky a pak se rozhodne, že bude některé dotovat,“ reagoval Kalousek.

Podle něj zavedení dotací není narovnáním podnikatelského prostředí, ale je „návratem k socialismu“. (sfr)