České zemědělství žije ze státních dotací. Stát zemědělcům loni poskytl téměř 31 miliard korun. Zisk českého zemědělství však dosáhl něco málo přes 20 miliard korun. Zemědělství by tak bez masivní finanční injekce z peněz daňových poplatníků bylo ztrátové.

Zisk českého zemědělství stoupl meziročně o 25,9 % na 20,22 miliardy korun, vyplynulo z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). Dotace na zemědělskou výrobu výrobu se meziročně se zvýšily o 3,4 %.

Rostlinná produkce loni meziročně vzrostla o 3,5 % na 77,3 miliardy korun. Nejvyšší nárůst byl u kukuřice na zrno. Hodnota živočišné produkce se snížila o 0,2 %  na 46,3 miliardy korun.

Ze sociologického výzkumu Libertariánského institutu, který byl zpracován na sklonku roku 2016, přitom vyplynulo, že čím více dostupných informací mají obyvatelé České republiky o dotacích, tím jsou s nimi nespokojenější.

Ukázalo se rovněž, že 72 % procent respondentů považuje proces získávání dotací za složitý a celých 84 % z nich se domnívá, že je tato složitost záměrná. Respondenti se domnívají, že dotace podporují korupci, vytváří nekalou konkurenci a ohrožují demokratický systém.

(mir)