Americký prezident Donald Trump v sobotu obvinil svého předchůdce Baracka Obamu, že ho tajně odposlouchával.

Americký prezident Donald Trump v sobotu obvinil svého předchůdce Baracka Obamu, že ho tajně odposlouchával. Nelegální odposlechy Trumpova mrakodrapu v New Yorku, kde má byt, údajně začalo měsíc před prezidentskými volbami. V nich Trump překvapivě porazil svoji soupeřku Hillary Clintonovou, kterou Obama podporoval.

Trump pohrozil možným stíháním Obamy.

„Vsadím se, že dobrý právník by z toho měl skvělý případ,“ napsal.

Svého předchůdce obvinil na sociální síti Twitter.

„Strašné! Právě jsem zjistil, že Obama dal ‘napíchnout‘ můj mrakodrap Trump Tower těsně před mým vítězstvím ve volbách,“ uvedl Trump.

Podrobnosti Trump ke svému příspěvku nepřipojil. Nechal se však slyšet, že s odposlechy newyorského mrakodrapu, v němž má byt, začaly v říjnu. Prezidentské volby se konaly o měsíc později v listopadu.

Trump přirovnal Obamovo počínání k 50. létům v Americe, která jsou označována za éru takzvaného mccarthismu. Tehdy výbor vedený senátorem McCarthym pronásledoval komunisty a příznivce extrémní levice, které – často právem – považoval za agenty Moskvy. I Trumpa jeho odpůrci podezírají, že část jeho spolupracovníků je napojená na režim ruského prezidenta Vladimira Putina.

V dalším tweetu odposlechy srovnával s aférou Watergate, kdy republikánský Nixon jako jediný americký prezident v historii musel odstoupit kvůli aféře nelegálního odposlouchávání ústředí Demokratické strany.

(mir)