Evropská unie pohrozila Česku, že pokud nepřijme požadované množství uprchlíků, tak zaplatí tučnou pokutu.

Evropská unie tlačí na povinné přerozdělování uprchlíků mezi členské země. Pokud státy Unie včetně České republiky své závazky nedodrží, čeká je trest. Brusel hrozí rebelujícím státům tučnými sankcemi.

„Komise nebude váhat využít svých pravomocí, které má na základě úmluv o EU. Zásahy komise dosud nebyly na pořadu dne. Snažili jsme se přesvědčit členské státy, aby splnily svou povinnost, ale v případě, že nedojde k posunu, mohou přijít sankce,“ uvedl eurokomisař pro migraci a vnitřní záležitosti Dimitris Avramopulos.

Kvóty se týkají migrantů, kteří dorazili do Itálie a Řecka a přebývají v tamních přeplněných uprchlických táborech. Ostatní členské státy mají na základě dohody členských zemí povinnost přerozdělit si 160 tisíc migrantů. Dosud ale bylo přesunuto jen 13 546 lidí; 3936 z Itálie a 9610 z Řecka.

Maďarsko, Rakousko a Polsko účast na tomto plánu odmítají, zatímco jiné země jako Česká republika, Slovensko, Bulharsko a Chorvatsko se zapojují jen velmi omezeně. Plán Bruselu tak členské státy plní jen na osm procent, a proto Unie znovu pohrozila.

Pokud se situace do září nenapraví, začne Evropská komise rozdávat tučné pokuty. Jejich výši Avramopulos neuvedl, deník Guardian ale uvedl, že by mělo jít o „obří pokuty na denní bázi”.

K odpůrcům kvót na přerozdělování migrantů patří především země Visegrádské čtyřky, tedy Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko, které zároveň kritizují i návrhy na trestání zemí odmítajících kvóty v podobě omezování evropských dotací.

(pel)