Klasické hospody nahrazují po zavedení EET klubové pivnice. Vyhnou se tak EET i blížícímu se zákazu kouření, který začne platit od května.

Češi vymysleli trik, jak obejít elektronickou evidenci tržeb (EET) a zákaz kouření. Místo do hospody si chodí dát pivo i bez účtenky a zapálit cigaretu do klubové pivnice. Ty na vesnicích i ve městech nahrazují klasické hospody. Nevztahuje se na ně EET ani zákaz kouření, který začne platit letos v květnu.

V malých obcích, které nezvládly po zavedení EET udržet hospodu v provozu, se z podniku stala klubová pivnice. Popíjet v ní mohou jen členové klubu. Tím se ale v mnoha případech může stát kdokoliv, kdo souhlasí se stanovami klubu a své členství stvrdí zápisem do členské knihy.

Členy spolku jsou pak třeba všichni obyvatelé vesnice. Některé spolky mají přísnější podmínky, jsou specificky zaměřené a vybírají členské poplatky.

Klubovny nemusejí mít registrační pokladnu, protože členové spolků si nekupují pivo, ale jen přispívají na občerstvení. Nebude se jich týkat ani protikuřácký zákon, protože klubovna je soukromým prostorem a zákon řeší jen kouření ve veřejných budovách.

Při zakládání spolku potřeba doložit společný zájem jeho členů. Tím ale může být třeba hraní šipek, mariáše nebo jiné kratochvíle běžně provozované v hospodách. U toho mohou popíjet pivo a kouřit. Finanční správa takové počínání toleruje, pokud klubovnou jen někdo nezakrývá své podnikání.

Jen Klub labužnických pohodářů má přes 7000 členů sdružených v 62 klubovnách po celém Česku.

„Dříve se k nám ročně přidávalo kolem pěti nových spolků. Předloni to bylo asi 12 spolků, letos to jsou už desítky,“ uvedla Dagrmar Krylová, předsedkyně Klubu labužnických pohodářů.

(pel)