Miloš Zeman zkritizoval zrušení poplatků za pobyt v nemocnici a vzkázal důchodcům: "Stovka za den v nemocnici nikoho nezabije, nebudete o žebrácké holi."

Miloš Zeman chce důchodce doslova sedřít z kůže. Stovka denně za pobyt v nemocnici prý pacienty nezabije. Podle prezidenta se poplatky za hospitalizaci neměly rušit, peníze by se mohly využít na zvýšení platů zdravotních sester a pečovatelek v sociálních ústavech.

„Ano, můžeme lamentovat nad tím, že se mají zvýšit platy, ale také musíme říct, kde na to vzít. Stovka denně za hospitalizační poplatek nikoho nezabije. Bude vás to stát tři tisíce měsíčně. Průměrný starobní důchod je 11 tisíc, pořád nebudete o žebrácké holi,“ řekl prezident a zmínil případy, kdy se pobyt v nemocnicích zneužívá.

„Řada vděčných potomků posílá své rodiče na takzvaná sociální lůžka právě v těchto zařízeních. Protože ušetří tři tisíce měsíčně, neboť se nemusí platit hospitalizační poplatek,“ zlobil se Zeman.

Za zrušení poplatku pokáral právě sociální demokracii, která je častým terčem jeho kritiky.

„ČSSD měla ve svém volebním programu zachování hospitalizačních poplatků. Naprosto zbytečně tento bod pustila, a tím zdravotnictví přišlo o dvě miliardy ročně, které by se mohly věnovat na zvýšení platové úrovně, zejména sester a pečovatelek. Ne lékařů – ti mají dle mého názoru už víc než dost,“ řekl Zeman.

Průměrný plat pečovatelky se podle prezidenta pohybuje mezi 14 a 15 tisíci hrubého.

Sto korun  za jeden den pobytu v nemocnici se vybíralo do 31. prosince 2013, poté byl poplatek na základě rozhodnutí Ústavního soudu zrušen. Premiér Bohuslav Sobotka následně v březnu 2014 rozhodl, že bude výpadek v příjmu kompenzovat nemocnicím částkou 2,1 miliardy.

(pel)