Stát chystá novou dotaci, lidé šetřící vodu dostanou až 60 tisíc korun.

Ministerstvo životního prostředí zahájilo válku proti suchu. Lidé, kteří chtějí šetřit vodou, si díky dotacím ministerstva životního prostředí mohou přijít až na 60 tisíc korun. Případná dotace se týká všech, kteří si pořídí nádrž na zahradu a budou do ní odchytávat dešťovou vodu k následnému zalévání nebo si doma přečistí vodu odtékající z odpadu umyvadla, se kterou pak spláchnou záchod.

Stát na novou dotaci vyčlenil sto milionů korun. Dotace se dělí do tří kategorií, které se liší třeba podle množství darovaných peněz.

„U té nejzákladnější kategorie – což je pořízení nádrží na zahradu o objemu alespoň dvou tisíc litrů, do nichž při deštích lidé svedou vodu a tou pak budou při suchu zalévat – bude spoluúčast státu padesát procent. A to nejen na koupi nádrže, ale i na projekt, instalaci, čerpadlo nebo rozvody. Nejvýše však dvacet tisíc korun,“ upřesnil ministr životního prostředí Richard Brabec.

Peníze v této kategorii dostanou pouze lidé žijících v místech, která v posledních letech opakovaně trpěla nedostatkem pitné vody. Zvýhodněny budou i obce, kde platí zákazy zalévání či napouštění bazénů.

Na další dvě kategorie dosáhnou i lidé z jiných oblastí, vyžadují však stavební zásahy v domě. To proto, že je potřeba rozvést samostatné trubky či osadit technologie, aby lidé mohli využívat dešťovou vodu nebo vyčištěnou odpadní vodu z van a umyvadel třeba ke splachování. V těchto případech budou mít žadatelé nárok na až trojnásobně vyšší částku.

Ministr Brabec splachování pitnou vodou označuje za „barbarství“. Odhaduje, že jeden dům se zahradou může ušetřit až sto tisíc litrů pitné vody za rok. Podle světového odborníka na čištění odpadních vod profesora Jiřího Wannera bude úspora menší – průměrná domácnost by mohla ušetřit zhruba čtyřicet tisíc litrů vody za rok a stlačit účty od vodáren o čtvrtinu.

(pel)